Contaminació

Quan arriba la calor, haig d’obrir
davant … i el dia que hi ha
gresca… Ja no tinc la son com fa
vint anys
(M.M, home 72 anys)

Quan arriba la calor, haig d’obrir davant … i el dia que hi ha gresca… Ja no tinc la son com fa
vint anys
(M.M, home 72 anys)

Aquí el que ha passat és que han venut la ciutat. Han tret el civisme i els hi han posat la ciutat. Mirem d’arreglar aquest turisme. El senyor que ha vingut és perquè li han dit que es pot fer. Aleshores, qui és el culpable? El turisme, l’organització, la ciutat?
(M.C, dona 64 anys)

D’escombraries, te’n trobes a munts… perquè les papereres s’omplen de seguida perquè els productes són per consumir ràpid: envasos, restes que no es volen (…) Doncs això… el soroll, la pols que desencadena tenir un edifici amb obres just al costat, les molèsties que comporta… És tot una mica caòtic, no?
(R.P, home 64 anys)

Hi ha brutícia, rates, paneroles. Jo agafo cada enrabiada… I a part, està la salubritat perquè hi ha vegades que fan pudor els carrers
(A. G, dona 72 anys)

R.P, home 64 anys

El meu carrer és tan estret que a l’estiu és com si estiguessin a la meva habitació. I ja no pots dormir. Et desperten, et desvetlles i ja no dorms en tota la nit
(A.G, dona 72 anys)

A la tarda, tens els merders, les baralles entre ells. Després, la festa se l’emporten cap a la nit. I a la nit, no pots dormir… Passen amb patinets, cantant… Així que et desperten i et quedes desvetllada
(M.P, dona 68 anys)

Home, els vaixells (dels creuers) suposo que desprenen molta contaminació, no ? És que aquí enmig de Barcelona… De vegades, em fa mal respirar!
(E.A, dona 59 anys)

(Les rates) Aquí tenen molt de menjar!. Amb la quantitat de deixalles que poden caure i a sobre amb una estructura de clavegueram que deu ser de 1700…
(R.P, home 64 anys)

S’ha convertit en un passejar pel carrer ple d’hiperestímuls, pensat perquè el turista dirigeixi la seva atenció. I tu vas caminant, en el teu dia dia, i veus això: llums, sons, soroll…i et genera hiperestímul. Jo crec que també genera estrès i ansietat
(M.N, dona 43 anys)

Jo, amb el tema del soroll, ho he passat molt malament… Quan vaig tenir el meu bebè, cada 45 minuts tenia un despertador: que si el camióde les escombraries, els guiris borratxos… I no puc canviar les meves finestres perquè el pis és de lloguer i cada finestra són mil euros.
(M.N, dona 43 anys)

Jo crec que el soroll és el primer factor important que altera la nostra convivència. Ens ha costat molt fer entendre als metges del nostre CAP que estem malalts per culpa del soroll. Que no pots dormir perquè tens el bar de sota, amb la clientela a la porta fent xivarri, i has de dormir i no pots!
(T.P, dona 67 anys)

Aquesta categoria recull totes les contaminacions identificades per les persones participants del projecte. Són les següents:

  • Contaminació ambiental: relacionada amb el fum del tràfic constant, dels creuers atracats al port, de les runes, residus o la presència d’excrements a la via pública relacionats amb l’incivisme i l’oci nocturn. La presència d’obres constants al carrer, per rehabilitació d’edificis, també provoca moltes runes i polsim al carrer.
    Les conseqüències d’aquest tipus de contaminació per a la salut, a més del risc de problemes respiratoris per als veïns/es, comporta també la proliferació de tot tipus de plagues, com ara: rates, xinxes, mosques i mosquits.
    A més, molts dels productes destinats al turisme són d’un sol ús i acaben al terra i, moltes vegades, estan fabricats amb materials contaminants com per exemple plàstics. Aquests productes d’un sol ús poden conduir a tenir més risc de caigudes al carrer, especialment, en col·lectius vulnerables com les persones grans.
  • Contaminació acústica: es fa una menció especial al soroll relacionat, sobretot, amb l’oci nocturn, la sobreocupació de la via pública i les conductes incíviques. El soroll produeix insomni i d’altres problemes per conciliar la son, a més a més d’estrès i ansietat.
  • Contaminació visual: es descriu la quantitat d’hiperestímuls presents a la via pública (retolacions dels comerços, aparadors, llums, etc.). Tots aquests estímuls visuals, alguns d’ells ofensius per al veïnat, provoquen molèsties, aclaparament i estrès.