Fotoveu Gòtic en versió PDF

Turisme i qualitat de vida de les veïnes i veïns del Gòtic: Aproximació participativa des de la fotografia

 

La mostra fotogràfica romandrà al Pati Limona des del 30 de gener fins el 28 de febrer, Sala Foyer.

El diagnòstic de salut del barri Gòtic

Des de 2016, l’Agència de Salut Pública de Barcelona desenvolupa al barri Gòtic l’estratègia de salut comunitària Barcelona Salut als Barris, que té per objectiu promoure l’equitat en salut en els barris més desafavorits de la ciutat. A la diagnosi de salut realitzada al barri, es van identificar diverses necessitats relacionades amb el turisme massiu com: la pressió immobiliària sobre l’habitatge, la massificació en l’espai públic o la pèrdua de comerços de proximitat, entre d’altres. Justament, aquestes necessitats són les que veïnes i veïns del Gòtic van situar a la primera posició en importància a la Jornada oberta de priorització de necessitats en salut, celebrada al novembre de 2017 al Centre Cívic Pati Llimona.
En conseqüència, des de la Taula de Salut i la Taula d’Envelliment del Gòtic, on hi treballen comunitàriament actors com el Districte de Ciutat Vella, el Centre d’Atenció Primària-Gòtic, el Centre de Serveis Socials, l’Espai Social del Gòtic La Negreta o el Casal de Gent Gran del Pati Llimona, entre d’altres, es va valorar positivament realitzar una acció de sensibilització sobre aquestes problemàtiques a través d’un projecte de fotoveu, aprofitant un actiu del barri com l’Arxiu Fotogràfic del barri Gòtic. Concretament, es va acordar la participació en el projecte de l’Espai Social del Gòtic La Negreta i del Casal de Gent Gran-Pati Llimona. Les persones participants del projecte van decidir centrar-se en analitzar la massificació turística del barri Gòtic, com a element comú a diverses de les necessitats detectades, a fi d’evidenciar el seu impacte sobre la qualitat de vida de les seves veïnes i veïns.

El fotoveu del Gòtic: un relat crític del barri a través de la mirada de les seves veïnes i veïns.

El fotoveu és una tècnica en què, mitjançant la fotografia, es demana a les persones participants d’un projecte que reflexionin sobre una problemàtica quotidiana del seu barri. A partir de la discussió i la selecció de les seves pròpies imatges, les persones participants van construint un relat crític prenent com a referència les seves experiències i sabers quotidians. La co-creació d’aquest relat els permet generar recomanacions d’acció, que després traslladaran a decisors polítics a fi d’incidir en la transformació de la seva realitat.
Per tant, l’acció social esdevé una part fonamental d’aquest tipus de projecte, que es defineix com a investigació-acció participativa.

El projecte “Turisme i qualitat de vida de les veïnes i veïns del Gòtic: aproximació participativa des de la fotografia” es va iniciar a l’octubre de 2017 i culmina al desembre de 2018. Hi han participat un total de tretze persones, deu dones i tres homes, d’entre 43 a 80 anys, que van dividir-se en dos grups: un primer grup, amb sis participants de l’Espai Social del Gòtic La Negreta i un altre, amb set participants del Casal de Gent Gran Pati Llimona. Cada grup es va reunir fins a sis ocasions. A la primera sessió es va presentar el projecte i es va explicar què és el que s’havia de fotografiar. En aquest cas, les fotografies havien de reflectir com estava afectant la turistificació del barri Gòtic al seu dia a dia i, en concret, a la seva qualitat de vida.

Aquesta sessió es va acompanyar d’un taller fotogràfic a càrrec de l’Arxiu Fotogràfic del barri Gòtic. Seguidament, es van realitzar quatre sessions més amb cada grup, on les persones participants discutien sobre els missatges captats amb les seves fotografies per després agrupar les que eren similars. Finalment, es van realitzar dues sessions conjuntes amb ambdós grups: una primera de devolució i validació dels resultats, en la qual es van compartir reflexions, fotografies i es van seleccionar les que formen part d’aquesta revista; una segona sessió on es van elaborar recomanacions per a cada agrupació de fotografies i que s’inclouen al final d’aquesta revista.

El present treball acompanya la mostra fotogràfica resultant del projecte, que recorrerà diversos espais del barri Gòtic com: el Borsí, l’Espai Social del Gòtic La Negreta, la Biblioteca Gòtic-Andreu Nin, el Centre d’Atenció Primària Gòtic o el Centre Cívic Pati Llimona.