Del 14 de novembre al 15 de gener de 2024
Un esdeveniment històric a mitjan segle xx per explicar la situació a Palestina: el 1948 va tenir lloc la declaració d’independència d’Israel i com a conseqüència immediata es va produir la Nakba o catàstrofe, que va suposar l’èxode d’almenys 750.000 persones palestines, en ser expulsades de la seva terra. A més, el 1987 vam poder veure per la televisió la Primera Intifada, amb la qual el pobre de Palestina s’enfrontava amb pedres a les armes de foc d’Israel.
No es tracta d’una guerra de religions i tampoc no va començar en aquelles dates. L’anomenat conflicte entre Palestina i Israel és el resultat de la colonització duta a terme pel moviment sionista, que no res a veure amb el judaisme, ja que va néixer a finals del segle xix com una doctrina i un projecte nacionalista i colonial.
Durant anys de lluita constant i desigual, Israel, amb el cinquè millor exèrcit del món, ha anorreat el Poble Palestí, ha provocat el desplaçament de milions de persones o les ha reclòs en camps de refugiats o presons.
El 7 d’octubre del 2023, Hamàs, el grup armat palestí que controla la Franja de Gaza, en un atac terrorista sobre població civil israeliana, va provocar la mort de 1.400 persones i més de 200 segrests.
L’atemptat va proporcionar l’excusa perfecta per a l’enduriment d’accions militars per part d’Israel, sota la promesa de destruir Hamàs, i va desencadenar immediatament una guerra total contra Gaza, sense fer distincions entre objectius militars o edifici civils, com els hospitals o els camps de refugiats.
En aquesta exposició, a més de les mobilitzacions actuals que recorren els carrers de la ciutat, també es pot veure fotografies de manifestacions anteriors, com la del 2018, en la qual es commemorava el 70 aniversari de la Nakba.
Un projecte de Fotomovimiento amb fotografies de Joanna Chichelnitzky, Axel Miranda, Xavi Ariza i Pedro Mata.
Plafó de l’entrada.