Fotografies de Federico Merlo

DeL 10 de setembre al 10 d’octubre de 2015

Chkalovsk és una ciutat de Tadjikistan a la província de Sughd, dins la Vall de Fergana. La ciutat va ser fundada l’any 1946 com ciutat satèl·lit de la gran ciutat de Khujand (Leninabad) durant l’antiga Unió Soviètica, i va ser considerada una ciutat secreta fins al 1990 on no era més que un punt al mapa.

La ciutat va ser la seu de Leninabad Mineria i Química Combini ,el primogènit de la indústria nuclear de l’URSS: a partir del procés d’enriquiment d’urani extret aquí, es va posar en marxa el primer reactor nuclear i es va fer la primera bomba atòmica soviètica que va acabar a les mans de Stalin.

El 1980, el 90% de la població era constituïda pels ciutadans russos i les seves famílies treballaven per a la gloriosa indústria nuclear. Chkalovsk va viure una era de luxe en aquell moment: hi havia un llac artificial, un gran hotel de luxe per als establiments russos, i científics i treballadors vivien junts al districte que ara té el nom de Papete (Traducció: Victoria, que es refereixen a la guerra civil).

Amb el col·lapse de la Unió Soviètica va començar el procés d’èxode massiu de la ciutat. Durant els primers 12 anys, la ciutat va perdre el 80% de la població.

La indústria nuclear va deixar aquesta terra fa anys, durant la guerra civil entre 1990 i 1995, però els residus nuclears van quedar. Hi ha encara 54.800.000 milions de tones de residus insegurs procedents de les mines que, per la majoria, han estat abandonades.

El 2014 l’ONU va llançar un programa per assegurar l’àrea i va construir un llarg mur per contenir l’àrea que estava contaminada pels residus d’urani.
Avui dia Tadjikistan pateix problemes econòmics i de subministrament energètic que afecten tot el país i, en particular, la Vall de Fergana.

Inauguració: 10 de setembre, a les 19.30 h.

Sala: Ruïnes

Amb la col·laboració:

moritx