Cada dia centenars de persones desapareixen a tot el món sense deixar rastre després de ser detingudes per les forces de seguretat del país on viuen. És el que anomenem desaparicions forçades, que tenen un impacte gravíssim en les famílies dels desapareguts i en les seves comunitats, ja que creen un estat absolut de terror i d’inseguretat.

Hem convidat a dues mares que es van convertir en activistes pels Drets Humans després que els seus fills desapareguessin a mans de l’Estat colombià i rus. Buscant els seus éssers estimats es van organitzar amb altres dones que es trobaven en la mateixa situació i, juntes, reclamen justícia contra els autors de les desaparicions dels seus fills i lluiten perquè no se’n produeixin més.

19.00 – 19.15 Benvinguda Marta Ter, Lliga dels Drets dels Pobles. Rafael Grasa, President de l’Institut Català Internacional per la Pau, ICIP

19.15 – 19.45 Estrena documental “Vides inacabades”.  Desaparicions forçades a Txetxènia i al Daguestan.

19.45 – 20.00 Svetlana Issàeva, Mares de Daguestan.

Fundadora de l’ONG “Mares del Daguestan” després que el seu fill desaparegués a mans dels cossos de seguretat el 2007. Denuncien greus violacions dels drets humans com desaparicions forçades, execucions extrajudicials, tortures i segrestos al Daguestan (Rússia).

20.00 – 20.15 Luz Marina Bernal, Madres de Soacha. L’any 2008, l’exèrcit de Colòmbia va executar extrajudicialment a 17 joves de Soacha, a Colòmbia. Van enganyar-los amb falses promeses de feina i, un cop al nord del país, els van executar i l’exèrcit els va presentar com a guerrillers morts en combat. Des d’aleshores, algunes mares d’aquests joves han lluitat incansablement per aconseguir justícia. L’ICIP va lliurar el Premi Constructors de Pau de 2012 a les Madres de Soacha, i Luz Marina Bernal enguany està nominada al Premi Nobel de la Pau.

20.15 – 20.45 Debat amb el públic

Organitza: Institut Català Internacional per la Pau