A partir de les 19h
Estrena del documental ‘‘ Y sin embargo se mueve: Las luchas que trajeron futuro”.
Col·loqui amb Miren Etxezarreta, Lluis Martí i Jose Coy
Un documental finançat per 400 mecenes. Presentat per Willy Toledo i amb la coproducció d’Esther García Produccions.
En el documental entrevistem a Julio Anguita, Ignacio Escolar i a Pablo Iglesias, a l’activista i doctora Nines Maestro, la monja Teresa Forcades, a l’economista Miren Etxezarreta i als sociòlegs Josep Maria Atentes i Esther Vivas entre d’altres, per analitzar les causes de l’ enfonsament social i econòmic actual i les seves possibles alternatives. Parlem de les portes giratòries, del poder de la banca i de les privatitzacions, de la desindustrialització, de la pèrdua de sobirania o l’enfonsament dels drets laborals i socials.
Mirem cap enrere per comprendre el present a través de la història de les lluites mineres del segle XIX en la major mina del món: Rio Tinto. Recordem com es va aconseguir a Espanya la jornada laboral de 40 hores a partir d’una vaga general indefinida en el sector de l’electricitat que va deixar Barcelona 40 dies a les fosques: la vaga de La Canadenca de 1919. Convivim amb gegants de carn i ossos com el jornaler Diego Cañamero, líder del sindicat andalús de treballadors, amb el qual recordem la seva infància de senyorets i pobresa, de terratinents i fam a l’Espanya negra. Escoltem l’activista José Coy explicant com en els anys 70 es parlava del meu amo, i com les grans lluites sindicals van portar els drets i els convenis. Parlem de lluites que van anticipar al 15M com la dels milers de treballadors de l’empresa privatitzada Sintel, que amb el seu “Campament de l’Esperança” van aguantar 187 dies al cor de les finances de Madrid.
Deia Teresa Forcades que “Farem la revolució i després la tornarem a fer”, valgui aquest documental com a testimoni de l’eterna lluita dels oprimits pels seus drets i de la necessitat d’organitzar-se per seguir lluitant per ells.
https://www.youtube.com/watch?v=8m08F7jLIhI