A partir de les 19h

Estrena del documental ‘‘  Y sin embargo se mueve: Las luchas que trajeron futuro”.

Col·loqui amb Miren Etxezarreta, Lluis Martí i Jose Coy

Un documental finançat per 400 mecenes. Presentat per Willy Toledo i amb la coproducció d’Esther García Produccions.

En el documental entrevistem a Julio Anguita, Ignacio Escolar i a Pablo Iglesias, a l’activista i doctora Nines Maestro, la monja Teresa Forcades, a l’economista Miren Etxezarreta i als sociòlegs Josep Maria Atentes i Esther Vivas entre d’altres, per analitzar les causes de l’ enfonsament social i econòmic actual i les seves possibles alternatives. Parlem de les portes giratòries, del poder de la banca i de les privatitzacions, de la desindustrialització, de la pèrdua de sobirania o l’enfonsament dels drets laborals i socials.

Mirem cap enrere per comprendre el present a través de la història de les lluites mineres del segle XIX en la major mina del món: Rio Tinto. Recordem com es va aconseguir a Espanya la jornada laboral de 40 hores a partir d’una vaga general indefinida en el sector de l’electricitat que va deixar Barcelona 40 dies a les fosques: la vaga de La Canadenca de 1919. Convivim amb gegants de carn i ossos com el jornaler Diego Cañamero, líder del sindicat andalús de treballadors, amb el qual recordem la seva infància de senyorets i pobresa, de terratinents i fam a l’Espanya negra. Escoltem l’activista José Coy explicant com en els anys 70 es parlava del meu amo, i com les grans lluites sindicals van portar els drets i els convenis. Parlem de lluites que van anticipar al 15M com la dels milers de treballadors de l’empresa privatitzada Sintel, que amb el seu “Campament de l’Esperança” van aguantar 187 dies al cor de les finances de Madrid.

Els Iaioflautes connecten el passat amb el present i la seva sàvia audàcia els fa estar presents en totes les lluites i camins. Viatgen a Marinaleda per conèixer aquesta illa que anticipa futur, un poble amb plena ocupació en què l’habitatge, la terra i la indústria són drets en mans dels veïns. Recorrem el naixement i trajectòria de la PAH amb Ada Colau; coneixem al primer ciutadà que va aconseguir aturar un desallotjament a través del testimoni de Lluís Martí i va continuar lluitant i ocupant oficines dels bancs per aturar els desallotjaments dels seus veïns; coneixem l’obra social de la PAH en la qual un grup de famílies han ocupat i reformat un bloc buit de pisos propietat dels bancs: “Ca l’Esperança.
Esperança per caminar durant setmanes amb “Les Marxes per la Dignitat” que des de les principals ciutats d’Espanya van reunir el 22 de març a prop de 2 milions de persones en unes de les majors mobilitzacions de la nostra història recent. Coneixerem la duresa dels centenars de quilòmetres caminats, la solidaritat dels veïns, la repressió policial i la confluència i cooperació de centenars d’organitzacions.

Deia Teresa Forcades que “Farem la revolució i després la tornarem a fer”, valgui aquest documental com a testimoni de l’eterna lluita dels oprimits pels seus drets i de la necessitat d’organitzar-se per seguir lluitant per ells.

https://www.youtube.com/watch?v=8m08F7jLIhI