Xerrada dins els actes de l’exposició Hilari Salvadó, alcalde de Barcelona quan plovien bombes

Dimecres 12 de desembre a les 19.30, l’entitat Tot Història convida a Gonzalo Berger per parlar de les milícies antifeixistes de Catalunya

El fracàs del cop d’estat de juliol de 1936 a Catalunya va desencadenar un procés revolucionari que va sotragar la legalitat autonòmica i republicana. El Comitè Central de Milícies Antifeixistes -el nou poder sorgit de les barricades- va haver de respondre a les necessitats de la rereguarda i a l’amenaça militar a les seves fronteres. I aquest difícil binomi revolució-guerra es va concretar en les columnes de  voluntaris creades durant les primeres setmanes d’enfrontament.

Lluny de relats interessats, Gonzalo Berger s’aproxima amb rigor a aquest Exèrcit de Catalunya i ens en fa conèixer l’organització, la composició ideològica, el finançament, el paper dels militars, el protagonisme femení, el número d’efectius i la qualitat de les tropes implicades. A través de fonts primàries inèdites, ens descriu l’evolució dels tres principals fronts de batalla -Mallorca, Madrid i Aragó-, l’ambient polític a la rereguarda i la relació entre els governs català i espanyol.