UN INTERNET COMUNITARI I DEMOCRÀTIC: D’UTOPIA DEL PASSAT A FUTUR NECESSARI

Les eines a través de les quals ens comuniquem a internet han anat caient en el control de cada cop menys mans, amb un creixent poder. Les grans empreses tecnològiques com Meta (propietària d’Instagram, Facebook, WhatsApp) o Twitter (reanomenat “X” quan va ser adquirit per Elon Musk), entre d’altres, han posat de manera consistent i continuada durant anys els seus beneficis econòmics per davant de la privacitat, la salut mental, la democràcia, els drets humans i el benestar planetari.

Malgrat això, les xarxes socials i altres eines digitals, han servit per organitzar-se, crear comunitats superant les barreres geogràfiques o promoure idees que eren difícils de trobar als mitjans de comunicació tradicionals. Però sembla que això és cada cop més difícil. Atesa la creixent influència d’aquestes empreses i la seva relació amb l’extrema dreta internacional, és crucial explorar alternatives per a un internet més comunitari i democràtic.

Aquesta xerrada explora com s’ha arribat a aquesta situació i les alternatives i futurs possibles per un internet millor per a tothom. Es parlarà de la història d’internet i de les xarxes socials federades alternatives com, per exemple, Mastodon, més descentralitzades i transparents, que fugen d’algoritmes opacs i de l’abús dels mecanismes de monetització de les xarxes socials hegemòniques.

Les activitats tenen aforament limitat, són gratuïtes i cal inscripció prèvia a partir del 7 d’abril.