Aquesta exposició forma part del Enfocats 2019, festival de fotografia del Pati Llimona

Organitza: La Llista Oblidada
Aquesta exposició romandrà fins el 22 de juny
Lloc: Pati d’en Llimona

La Llista oblidada, originàriament The List, és una iniciativa d’United Against Racism and Fascism (UNITED), una xarxa europea que agrupa a més de 500 entitats dedicades a combatre el racisme, el feixisme i l’ultranacionalisme, a més de donar suport a les persones migrades i refugiades.

Des de l’any 1993, UNITED recopila any rere any els casos de persones mortes durant el seu procés migratori cap a Europa. A través d’un immens treball periodístic, la Llista mostra una extensa relació de persones mortes amb dades concretes sobre la seva identitat (quan és coneguda) i la causa de la mort. A més, des de l’any 2003, l’artista i activista turca Banu Cennetoglu difon la Llista a través de la publicació en premsa i, sobretot, a través d’intervencions artístiques en espais públics.

La Llista és, doncs, un gest de resistència contra l’oblit. És un al·legat a favor de la humanització de la mirada sobre les migracions. I és també una denúncia de les actuals polítiques migratòries europees i estatals. Les limitacions legals, la vulneració de drets humans, la desprotecció i la precarietat a la que s’aboca aquest col·lectiu o la creixent aposta pel tancament i la militarització de fronteres d’aquesta «Europa Fortalesa» tenen conseqüències devastadores. Més enllà de números i estadístiques fredes i distants, la Llista ens apropa aquesta realitat posant nom i rostre a cadascuna d’aquestes morts evitables.

Conscients d’aquesta realitat, de les greus vulneracions dels drets de les persones migrades arreu, del creixent populisme i de la ideologia d’extrema dreta, un col·lectiu de persones que hem decidit actuar i hem traduït The List al català i al castellà. La nostra voluntat és difondre aquesta informació, de manera que resulti una eina útil per despertar consciències i promoure la mobilització entorn a la defensa dels drets humans.