Del 30 d’octubre al 29 de novembre

Un projecte de Marién Moreno Caballero.

“Durant aquest reportatge fotogràfic he volgut plasmar el treball i la dedicació de tres dones a la boxa, un dels esports de combat més antics. Un esport que sempre ha tingut connotacions negatives, vist d’una manera marginal i considerat sempre com una pràctica esportiva exclusivament masculina.

L’Any 1904 va ser la primera vegada en el que la boxa masculina va ser part dels Jocs Olímpics de Sant Luis, als Estats Units, i en el que es va realitzar la primera exhibició esportiva de boxa femenina, encara que aquesta no va ser acceptada oficialment fins als Jocs Olímpics del 2012 a Londres.

Les permanents restriccions contra la boxa femenina han estat únicament per motius merament sexistes, sent d’aquesta manera l’esport que més ha trigat a ser acceptat per la societat. Sumant un total de 108 anys de discriminació de gènere.
La inclusió de la boxa femenina als Jocs Olímpics del 2012 a Londres va fer que comences a guanyar reconeixement, però:
“Per desgràcia avui en dia la boxa continua sent un esport majoritàriament masculí on la presència femenina no solament no és reconeguda, sinó que no se li dóna la dimensió que realment té. (Entrevista amb Federació Espanyola Boxa, 2018)

Actualment la boxa femenina es troba en un notable creixement en l’àmbit mundial. A Espanya també la veiem evolucionar:

– A escala amateur: l’equip nacional està en creixement i compten amb ajudes. Des de la federació Espanyola aposten per augmentar la presència de boxadores en la competició l’any pre-olímpic 2019, i els jocs olímpics del 2020.
– En l’àmbit professional: les llicències augmenten de 2 a l’any 1995 a 16 entre 2015-2017.

Sí que és cert que hi ha hagut un increment però hi ha una mancança de patrocinadors i per tant de diners.

La boxa femenina no atrau tant com la masculina.
I jo em pregunto:
Com viuen elles aquesta disciplina?
Què els aporta?
És possible fer-se un lloc en un esport considerat d’homes?”

Del 30 d’octubre al 29 de novembre
Inauguració: 30 d’octubre, a les 19.30h00
Sala: Ruïnes