Un projecte de Berta García-Lacht

Del 20 de febrer al 23 de març

En el món hi ha 3.650 milions de dones.

La visibilitat de les nostres tetes encara és força escassa. Quantes referències tenim sobre com són els pits de les dones? Quant s’assemblen aquests exemples entre ells?

Alguna vegada hem vist representada la figura de les tetes amb pèls? I les que han passat una mastectomía? I totes aquelles que no són dins dels cànons de bellesa establerts?

Proyecto Tetas vol mostrar tots tipus de tetes. Petites, grans, caigudes, amb pigues, amb pèls, amb taques, estries, piercings, tatuatges, cicatrius i de diferents ètnies.

La publicitat, els mitjans de comunicació, el porno majoritari i altres vies d’influència, no representen la realitat sobre quants tipus de pits existeixen. I no només això, sinó que afecten a la visió i al judici sobre el propi cos, creen complexes en moltes dones i homes i sovint fins al punt del rebuig.

Intentem trencar els cànons de bellesa i mostrar diferents cossos, normatius i no normatius, amb aquestes fotos que tenen com a objectiu posar les cartes sobre la taula i exposar la diversitat i complexitat que hi ha a través dels cossos de 60 dones que han participat en el projecte.

La necessitat de mostrar quants tipus de tetes existeixen neix de la voluntat de veure cossos reals i fugir de la cossificació i sexualització amb la que el sistema patriarcal ens carrega pel seu androcentrisme.

La imatge dels nostres cossos s’utilitza com a estratègia de venta pel mercat capitalista, però se’ns tapa i priva de llibertat quan no hi ha un interès econòmic al darrera.

“Mugró que no ven al mercat, el censura el patriarcat”

Neix com a projecte artístic i es converteix, per a moltes de les voluntàries, en projecte social i en alguns casos, terapèutic d’acceptació del propi cos. Neix des d’un impuls jove, artístic i feminista i es desenvolupa al llarg de dos anys amb la intenció d’expandir-se i atravessar fronteres, socials i físiques, per reivindicar que si no tenim el control dels nostres cossos, no sóm lliures.

Quan desenvolupem un projecte per donar-li visibilitat i trencar tabús, rebem censura per part de les xarxes i assatjament per part de més de 300 homes.

Amb aquestes reaccions només reafirmem la idea de que el projecte és necessari. Violència institucional cap al cos de la dona i paral·lelament assatjament masclista a través de les xarxes.

Proyecto Tetas parla de nosaltres, de cossos reals, de censura, d’assatjament i de lluita.

Inauguració: 20 de febrer a les 19.30 h.

Aquesta exposició va ser la guanyadora del Visionat de Portfolis SIGMA Pati Llimona, a l’edició de l’any 2019.