Fotografies de Carles Palacio  

Del 18 de gener al 15 de febrer

Polvorins comença com un treball de denúncia i de documentació d’un dels barris més desconeguts i marginats de Girona: les Pedreres o Disseminat dels Caputxins. El fotoreportatge, d’un any de durada, ha estat publicat en diversos formats a La Directa i a SomAtents.

El 2015 va rebre el premi de joves fotògrafs del Centre de la Imatge de Diputació de Girona (INSPAI) i ha estat exposada al Visa Off de Perpinyà, VICC Ciutat de la Cultura Catalana o el FineArt d’Igualada entre d’altres.

Sota l’antena de comunicacions del “Pirulí” s’ubica el barri de les Pedreres , format per un clan d’ètnia gitana. Una comunitat que des de fa molt de temps viu socialment aïllada de la resta de la ciutat de Girona. Molts governs municipals han promès als veïns millores i serveis que la resta de barris tenen des de fa anys, com enllumenat públic o l’autobús urbà, però que cap dels governs ho ha acabat de complir.

El passat 2014 va saltar l’alarma quan l’Ajuntament va enviar cartes a molts dels veïns comunicant-los que els expropiava els terrenys i les cases —algunes amb més de 50 anys d’antiguitat— perquè els considerava il·legals. La idea: fer-hi un parc. Finalment el pla urbanístic es va aturar parcialment després de diverses negociacions entre els veïns i el consistori.

Actualment però l’Ajuntament ha enderrocat ja un parell de cases i alguns dels veïns tenen sobre la taula ordres de desnonament imminent.

Aquest treball vol mostrar el dia a dia d’aquesta comunitat. La seva vida calmada, humil i apartada de la resta de ciutat i de molts del seus serveis, com a ciutadans de tercera.

Inauguració: 18 de gener, a les 19.30h.

Sala Ruïnes.