Un projecte Sergi Bernal
Sala Montserrat Roig
Del 4 d’octubre al 31 d’octubre
Inauguració 4 d’octubre a les 19h
Entre les 8.55 i a les 11.25 del matí l’aviació italiana, aliada dels feixistes espanyols de Franco va bombardejar el barri Gòtic amb 36 i 24 bombes, de 250 i 20 quilos, respectivament. El calendari marcava 30 de gener de 1938 i alguna d’aquelles bombes queien sobre la Plaça de Sant Felip Neri assassinant a 42 persones, la majoria infants. Nens orfes que fugien de la guerra.
Quan la pluja i el temps es van endur la sang i els plors dels innocents quedà un mur colpejat per l’horror de les bombes, la pedra que esdevé ara un espai de jocs, esquitxat de sons infantils, riures, crits i cançons, vida, al cap i la fi, i més enllà del triomf de la metralla davant dels éssers humans, aquests murs de l’horror són la prova irrefutable de la brutalitat de l’home però són també aquests murs els que fan immortals a les víctimes dels bombardejos de Barcelona.
El 1937, a Barcelona i en plena guerra, va néixer l’Escola Freinet de Barcelona.
Els nens d’aquesta escola van fer textos lliures amb llur impremta, els van il·lustrar, els van imprimir, van fer-ne quaderns i van tenir intercanvi amb altres escoles; principalment amb l’escola regentada per Freinet a Vença, França. Aquests textos van quedar agrupats en els quaderns «Tibidabo». Amb aquests textos lliures els nens, sense proposar-s’ho ells ni els seus mestres, es van convertir en veritables historiadors que permeten conèixer els successos d’una escola en temps de guerra.
Aquest projecte vol mostrar el patiment de la Barcelona bombardejada vista amb ulls de nen, però a la vegada i prenent forma de díptic el dia a dia d’una plaça plena de vida infantil. La Plaça, que conté un mur de mort que ara és utilitzada pels nens de l’escola per fer els seus jocs quotidians. La vida s’imposa a la mort i al dolor però és de justícia recuperar la memòria dels nostres morts, veïnes i veïns de la ciutat, nenes i nens orfes que fugien de la guerra i que estaven refugiats a l’església.
Video curt:
Vídeo llarg:
Organitza: | Col·laboren: | |