Un projecte d’Adrià Goula
Del 7 de setembre al 26 d’octubre de 2023
Quan passeges per Salou pots passar de Jamaica a La Habana només canviant de vorera. I sense adonar-te’n creuar de Florida, a Bello Horizonte per anar al Chamonix amb només dos minuts. De sobte et pots trobar entre Maracaibo i Caracas, o rodejar- te de Mallorca, Menorca, Eivissa, Corsega i Sardenya, veient-les totes alhora. També pots acabar arribant a llocs que creiem perduts, com l’Atlantida o el Dorado. Ja fos amb una voluntat d’emular els llocs d’estiueig desitjats o de sentir-se el més a prop possible d’un paradís somiat, molts blocs d’apartaments de Salou i altres pobles de costa com Cambrils o Calafell s’anomenen com altres destinacions turístiques del món: Cancun, California, Antibes, Bahia, Hawai… Entre una negació de la pròpia realitat i la construcció d’un somni, diferents paradisos terrenals se succeeixen en una cartografia inverosímil.
Aquest projecte utilitza diferents tècniques com la fotografia, el collage, la instal·lació,
el vídeo i el dibuix, per contraposar la realitat d’uns edificis d’estiueig dels anys seixanta a la costa catalana i la il·lusió de les vacances perfectes. Es confronta la quotidianitat d’un poble amb la imatge idealitzada que ofereixen els noms de destins exòtics. Però alhora el fet de posar-hi nom es genera una hiperrealitat que ens permet reinterpretar la ciutat a través d’aquest món simulat. Una mitificació d’uns certs destins turístics creada a través d’uns incipients mass media dels anys seixanta, per acabar fent que, com diu Baudrillard, el signe (literalment) prengui el lloc de la realitat.
Aquí se succeeixen illes gregues, muntanyes dels Alps, platges de Sud-Amèrica, totes
elles una darrera l’altra, anunciades orgullosament amb un cartell que genera aquesta
simulacre.
Adrià Goula Sardà és arquitecte (ETSAB, 2000) i des del 2004 combina la fotografia d’arquitectura amb treballs més personals d’un caracter més pluridisciplinar. El seu treball té com a base la fotografia, que funciona com a punt de partida, com a apunts d’uns certs temes d’interès que posteriorment s’aprofundeixen i amplien amb altres obres en diferents formats, com ara la instal·lació, l’escultura, el dibuix o el vídeo.
Aquests temes gira al voltant de la relació entre la construcció humana i la seva ubicació en el món, entre l’artificialitat, la natura, la memòria i les seves traces.
Inauguració: dijous 21 de setembre a les 19 h.
Sala Ruïnes
Aquest projecte forma part de la programació del Festival ART PHOTO BCN