Professor: | Noelia Pérez |
Durada: | 12 h en 8 sessions |
Inici/final: | DEL 26 DE GENER AL 16 DE MARÇ |
Dia: | Dijous de 20 a 21.30 h. |
Preu: | 49,22 € |
El curs tracta de dotar a qualsevol persona interessada en la fotografia, d’unes eines tant metodològiques com historiogràfiques sobre la història de les dones fotògrafes a llarg de la història de la fotografia des dels seus inicis al segle XIX fins a l’actualitat.
Programa:
- La representació de la dona a la fotografia introducció. Història de l’art i història de la fotografia. Dones davant i darrera de la càmera.
- El segle xix
Expansió i professionalització de la fotografia. el retrat infantil i de família. Els primers estudis de dones fotògrafes. Temples de la fotografia i palaus de contes de fades: els grans estudis de retrat i la “carte de visite”. El cas d’Anaïs Napoleón. el cercle de Fox Talbot. L’època de la burgesia: les primeres aficionades. Clementina Hawarden i Julia M. Cameron. les dones fotògrafes a les primeres societats fotogràfiques. Fotografes viatgeres o viatgeres fotògrafes: Jane Clifford. collages i fotomuntatges victorians.
- El pictorialisme
Gertrude Käsebier. A.boughton. Anne W. Brigman.
- Les vanguàrdies fotogràfiques i el període d’entreguerres
La càmera com instrument d’autodeterminació. La representació de la dona a la fotografia de vanguàrdia. el futurisme: Wanda Wulz. dadaisme i fotomontatge: Hannah Höch. el realisme soviètic: Olga Ignatovich. el constructivisme rus: Varvara Stepanova. les dones fotògrafes a la república de Weimar. La fotografia surrealista: Claude Cahun i Dora Maar.
- La fotografia com a document social
el reportatge gràfic. Gerda Taro. Tina Modotti. Dorothea Lange. Margaret Bourke-White.
- Moda i publicitat la dona com objecte de representació i com a clienta. la fotografia i les revistes de moda.
- De la postguerra als anys 60: la fotografia humanista. la càmara com a arma.
8: Amèrica llatina i altres fronteres
- Contemporaneïtat: de l’autoretrat al i shot myself
Objectiu del taller
El curs tracta de dotar a qualsevol persona interessada en la fotografia, d´ unes eines tant metodològiques, teòriques -feminismes, estudis decolonials…- com historiogràfiques sobre la història de les dones fotògrafes a llarg de la història de la fotografia des dels seus inicis al segle XIX fins a l’actualitat.
Metodologia
Les classes es dividiran en tres parts: una part tècnica, una part de visionats (a la que ens aproparem a referents visuals de la història de la fotografia i les arts visuals en relació al retrat fotogràfic) i una part pràctica a la que es suggeriran cada dia exercicis en relació a cada tema i es comentaran a cada classe.
Material que s’ha de portar:Càmera (qualsevol tipus)
A qui va destinat
Qualsevol persona interessada en d´altres narratives de la història de la fotografia al voltant de conceptes com feminismes, post-feminismes, estudis decolonials, històries de la fotografia. No calen coneixements previs.