Fotografies de Francesc Boix i Campo

Del 20 de febrer al 17 de març

Després de la Guerra Civil, Francesc Boix i Campo (Barcelona 31-08-1920; París 4-7-1951) s’exilia a França on es internat en diversos camps de refugiats. Posteriorment, s’incorpora en brigades de treball de l’exèrcit francès durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) fins que és capturat per l’exèrcit alemany.

El 1941 ingressa en el camp de concentració de Mauthausen, on treballa en el servei fotogràfic  del camp. Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos cap nazis.

El seu compromís polític amb les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya l’havia dut, amb només 17 anys, al front d’Aragó, primer, i del Segre, després, com a fotògraf de l’Exèrcit Popular de la República.

Allà va retratar, bàsicament, la vida quotidiana dels soldats i , en algunes ocasions, la primera línia del front.

Aquestes fotografies van restar perdudes fins que, encara anònimes i procedents de Perpinyà, la Comissió de la Dignitat les va comprar a un antiquari de Barcelona l’any 2013.

Tot seguit van ser transferides a Fotoconnexió, entitat que es va encarregar del tractament del fons. L’autoria de les imatges de la Guerra Civil es va poder establir a través de familiars d’alguns dels retratats, mitjançant una anàlisi grafològica i per la descoberta de retrats de Boix entre els negatius.

Actualment el fons es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Amb la recuperació dels negatius de la Guerra Civil de Francesc Boix es completa el llegat fotogràfic d’un jove noi del Poble-Sec de Barcelona, que ha passat a la història com un dels fotògrafs més destacats del país.

Inauguració: 20 de febrer, a les 19.30 h. amb la participació de Fotoconnexió i de la XV Brigada Mixta

Activitats gratuïtes:
· 27 de febrer, a les 19 h. Projecció del documental de RTVE: “Las dos guerras del fotógrafo Boix”. Dir. Joan Sella. Dur: 45’.

Visites guiades a l’exposició.
– 27 de febrer 18h
– 14 de març a les 16.30h
– 17 de març a les 12h

En aquesta visita cal inscripció prèvia, trucant al centre Tel. 93 256 61 00, aforament limitat.

Les dues activitats aniran a càrrec de Ricard Marco Muñoz i Ramon Barnadas Rodríguez de Fotoconnexió.

Sala Montserrat Roig i Ruïnes

Iniciativa i col·laboració: