Ràdio Nikosia, Instituto 8, Adriana Bertran i Bob Pop, entre d’altres, protagonitzen una 13a edició de l’Enfocats sobre la salut mental, al Pati Llimona.

L’Enfocats és el festival del Centre Cívic Pati Llimona que, any rere any, s’ha anat consolidant com un punt de trobada entre fotògrafs, entitats, i col·lectius que contemplen la fotografia, l’audiovisual i la paraula com una eina per a la transformació social. Enguany celebrem la 13a edició posant en relleu espais respectuosos on reflexionar sobre la fragilitat humana. Comptem amb la col·laboració d’associacions, col·lectius, professionals del tema i de la fotografia que aportaran la seva experiència i sabers en aquest àmbit.

Hem preparat una programació d’exposicions i activitats –projeccions, xerrades i taules de debat– que s’inaugurarà el 4 de maig amb el recital poètic de l’Adriana Bertran, i s’allargarà fins al 26 de maig (23 de juny en el cas de les exposicions). A partir de les especialitats del centre, abordarem l’estigma de la fragilitat humana i coneixerem altres disjuntives possibles poc conegudes o de les quals hi ha poca informació.

D’entre les propostes expositives trobem Verónica a través del espejo, un projecte que narra el viatge vers la part més fosca de la biografia de la seva autora gallega, Aroa Martínez Sánchez. La fotògrafa ens comparteix, a través de les imatges, un procés vital de transitar, travessar, resignificar i curar una part de la seva història.

Rita Llavina, amb les seves fotografies, ens parla sobre el decurs d’una depressió i el procés de curació d’aquesta a El pes del cor. L’exposició ens vol fer entendre com se sent una persona que està passat per aquesta situació.

Amagada entre diferents espais de l’edifici del Pati Llimona, trobarem l’exposició “oculta” No t’amaguis, resultat d’un taller participatiu d’Street photography impartit al centre amb el fotògraf i professor David Salcedo. Aquest projecte també el trobarem en format físic gràcies a un fanzín produït a partir de les imatges resultants i fragments literaris seleccionats pel club de lectura CRUDO.

Diente de leche, de la fotògrafa basca Silvia Ayerra, és la imatge de l’Enfocats 2023. Es tracta d’un treball documental intimista en què, mitjançat el vincle de l’autora amb el seu oncle, es genera una reflexió sobre el pas del temps, la condició humana, la innocència i la pèrdua de bondats en l’edat adulta. A més a més, l’autora dirigirà un taller teòric i pràctic –Monstruositat i cos malalt– on es treballaran conceptes com la figura del “monstre”, el cos malalt, la diversitat o la dependència.

Pel que fa als tallers que hi ha programats, també trobem El llenguatge Secret dels Objectes, impartit per la Fabiana Rossarola de l’Associació sociocultural Nikosia, on descobrirem com els objectes poden explicar part de la nostra memòria emotiva. Per la seva banda, David Viñuales de l’Instituto 8, conduirà el Taller de Fotografia Conscient: una pràctica saludable, on es promourà la fotografia, la creativitat i l’autoconeixement.

A Instituto 8 i Nikosia també els trobarem a dues activitats més. Els primers moderaran una taula rodona sobre salut mental i fotografia a través de la pedagogia visual i terapèutica de la imatge. Els segons emetran un programa de ràdio en directe sobre les mancances institucionals a l’hora de comprendre la salut mental comunitària. En l’àmbit radiofònic, també, sis professionals del sector de la salut debatran, en format pòdcast en directe, sobre el context social dels joves-adults, els fàrmacs i els psicodèlics. Un d’ells serà José Carlos Bouso, director d’ICEERS, organització dedicada a transformar la relació de la societat amb les plantes psicoactives.

Però les tertúlies no acaben aquí, l’escriptor i columnista Bob Pop i l’activista de la salut mental Marcos Obregón reflexionaran sobre conceptes com malestar, vulnerabilitat, estigma o la mateixa salut mental, a la xerrada Acerca del malestar.

Pel que fa a l’audiovisual, comptarem amb tres projeccions i la presentació del documental Dins la depressió, de Fidel Masreal. ICEERS ens oferirà el documental Ibogaine, rite of passage; projectarem la pel·lícula Bailar la locura, de Marta Espar i Maiol Virgili; i ens endinsarem en la ment del Dr. Gabor Maté amb La sabiduría del trauma. Totes tres projeccions aniran acompanyades d’un debat posterior.

Tota aquesta programació queda completada amb les activitats Off-Pati Llimona, que tindran lloc a altres centres cívics del districte. Al centre cívic Barceloneta presentarà la Mostra CreArt i Semblances, al Convent de Sant Agustí s’hi farà un taller de vídeo mapping, i a Drassanes el monòleg La màgia lenta, de Denis Lachaud.

Fotografia de Silvia Ayerra de l’exposició Diente de Leche

Troba’ns i participa a les xarxes socials utilitzant les etiquetes:

#enfocats23 #EstigmaDeLaFragilitat