Re-Generat: Materials per al trimestre d'[ELLES]

155
[ELLES] març- confinat

Sense referències de lectura, del món de l’art i del coneixement no podem abordar el món femení amb consideració. El feminisme és un moviment contemporani però el món femení sempre hi ha estat. Potser el moviment o el sentiment feminista també hi era però hi havia una terminologia més limitada? Nosaltres la resposta no la tenim però moltes obres i biografies ens ha fet reflexionar:

L’art que ha volgut representar el fet de quedar-se a casa comprèn un bon grapat d’imatges de dones treballant. Dones que els han fet creure que tenen el poder de “governar”, de “sostenir” la vida i la família, expressions vinculades al pervers concepte d’àngel de la llar. A casa sempre hi ha feina, sigui netejant, cuinant o cosint.  QuedART a casa és un recull d’obres d’art dedicades al món de la dona.

d

Entrevista que va fer l’Ajuntament de Barcelona (BCN ACCIÓ INTERCULTURAL) a la cantant i activista Ana Tijoux i a la seva mare, sociòloga i també activista, María Emilia Tijoux: “El feminismo que me atraviesa es un feminismo popular y de clase […] A pesar que no vivo acá, al final una se reconoce en el otro y nos vamos reconociendo los unos a los otros… feminismo internacionalista”
Entrevista aquí 

 

 

La Bella Dorita ens va captivar des del primer minut en què ens vam endinsar en  la seva història. Se li atribueix el primer nu integral al Paral·lel. María Yañez va començar a El Molino a la dècada dels 20 amb cuplets com la Vaselina, Fumando espero (que després faria seu Sara Montiel) o La Pulga, que amb l’excusa de tenir una puça que li saltava  pel cos, s’anava traient la roba.
Aquest espectacle va fer història al Paral·lel.

De l’artista Malena Pichot escollim la sèrie Cualca. Una sèrie que ha sigut referent en l’última onada de feminisme, uns episodis amb què hem rigut molt. Cualca és una paròdia de molts prejudicis socials, no només feministes, també racistes i homòfobs. Compartim amb vosaltres la llista de reproducció amb tots els sketches

 

Encara no saps què és el #mansplaining?
Malena Pichot t’ho explica a un capítol de Persona

 

 

 

 

Fa temps vam veure aquesta sèrie sobre la història del feminisme que ofereix la UNED (España). De tots els documentals sobre feminisme a l’Estat Espanyol, aquest és dels més rics i millor explicats que hem trobat. Molt interessant la introducció a dones com Emilia Pardo Bazán, Clara Campoamor o el segon capítol, el dedicat a la II República, un episodi decisiu en la història local. El pots veure aquí

o

Article de Bife, un grup de música popular feminista i dissident d’Argentina. “BIFE és un duo de cançons, de gèneres populars, amb polítiques dissidents”. També l’enllaç del seu últim disc

 

[Les ReGenerades ens recomanen] 
Secció on a través d’entitats i companyes és recomanem diferents llibres feministes, també música, articles, documentals, sèries, etc.

“El món sencer va ple d’articles de revistes i de llibres que diuen a les dones què han de fer, com han de ser i com no han de ser si volen atraure i complaure els homes. Hi ha moltes menys guies que ensenyin els homes a complaure les dones.” La  Chimamanda Adichie ens explica a través del seu monòleg que va oferir a @ted sobre el significat de ser feminista en ple segle XXI
Aquí pots veure la xerrada TED
s
s

Ser mujer” és un recull d’articles de diferents professionals de la psicologia que ens parlen sobre la dona en les diferents etapes de la vida. Des de la recerca del femení abandonat a aprendre a fer-nos càrrec de nosaltres mateixes.
Un llibre profundament inspirador que cal llegar per redescobrir totes les possibilitats que engloba ser dona. La dona que ha sigut, la que és i la que serà.

Assaig de Mary Beard sobre la relació entre les dones i el poder. Com la mitologia i la història antiga ha apartat a la dona als sabers i a la vida pública. Ha escollit aquest exemple de Telèmac dirigint-se a la seva mare Penèlope (Odissea) “Madre mía, vete adentro de la casa y ocúpate de tus labores propias, del telar y de la rueca…El relato estará al cuidado de los hombres, y sobre todo al mío”

 

Recomanacions de llibres feministes per aquests dies de confinament…12 llibres feministes