Un proyecte de Jorge López Muñoz

Del 5 de desembre al 14 de gener de 2020

“No sabia per què fotografiava als gitanos, però sí que estava construint alguna cosa i que havia de abastar-ho tot”.
-Josef Koudelka.

El Clot és un projecte de fotografia artística documental i de retrat.

El Clot és un barri pràcticament desaparegut, del qual únicament queda en peu el bloc dels portuaris. Els seus habitants són majoritàriament famílies gitanes que han ocupat els pisos de l’edifici que estaven abandonats.

Els gitanos pertanyen a la minoria ètnica més important del país. Però és una minoria molt estereotipada socialment, i segons diferents enquestes, també el grup més rebutjat per la societat majoritària.

Aquest treball constitueix una reflexió, una forma d’explorar el món i d’entendre’l. M’interessa l’individu, el seu rostre i el seu entorn arquitectònic. Sempre he treballat amb l’ésser humà, amb gent real i les seves situacions reals, amb persones com a objecte fotogràfic.

Busco un retrat indestructible però íntim, directe però sensible, objectivament poderós però ple d’emoció personal, el producte d’un compromís cap a unes persones i el seu entorn, tractant de representar alhora la seva fortalesa i la seva vulnerabilitat.

No m’he trobat, sent un barri marginal, amb rebuig ni dolor. Es tracta, en definitiva, de subjectes empobrits però també alegres, fins i tot obertament orgullosos. Vull mostrar com viuen, tractant de convertir-lo en una afirmació de la dignitat i la humanitat que està en totes les persones, i tractant de reflectir en imatges la salvatge vitalitat i esperança d’aquesta comunitat.

En el fons hi ha, latents, però, uns objectius més ambiciosos: documentar de forma metòdica tots els aspectes de la cultura gitana, el seu territori i la seva gent, convertint-se en un treball sobre la identitat d’un poble.

Sobre El Clot: L’edifici del Clot (El Forat), és un bloc d’apartaments que durant 20 anys ha estat amenaçat per un pla municipal que pretenia la desaparició de 1.651 habitatges al Cabanyal, l’antic barri de pescadors de València, per prolongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins al mar. Durant tot aquest temps, l’Ajuntament ha anat comprant cases per tancar-les a l’espera de la seva demolició. En els últims anys, desenes de famílies gitanes sense llar han anat ocupant i arreglant alguns dels pisos buits del Clot. Aquest fet els ha situat en el punt de mira de la policia i els jutjats. Recentment, els veïns s’han unit per defensar-se i sortejar molts forats amb què s’enfronten diàriament, com el de l’exclusió, la pobresa, la xenofòbia o el mobing immobiliari.

Inauguració: dijous 5 de desembre a les 19.30h.

Sala Montserrat Roig

Col·labora: