Sala Montserrat Roig i Sala Ruïnes

Una exposició organitzada per l‘Associació de festes de la Plaça Nova i La Casa dels Entremesos.

Amb la col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic del Barri Gòtic.

Data: del 10 de setembre al 25 d’octubre de 2019
Inauguració: 10 de setembre a les 19.30h

_____________________________________________________________________

Visites guiades:
10 de setembre a les 20h
25 de setembre i 17 d’octubre a les 19h

A càrrec de Xavier Cordomí, director de La Casa dels Entremesos.

Xerrada:

El Gòtic: un barri per viure-hi o per visitar?

Si hi ha un barri tematitzat fins a la medul·la que ens pugui servir de model per aprendre a combatre les conseqüències de la globalització i la turistificació en aquesta ciutat, és el barri Gòtic. Barri aparador de la història? Barri com a decorat per ser consumit per turistes? Barri parc temàtic del Gòtic Català? Com podem articular resistències per desemmascarar el que hi ha darrera aquests processos urbans?

10 d’octubre a les 19h a la Sala Joan Maragall (Centre Cívic Pati Llimona)

A càrrec de Marc Dalmau, de la cooperativa La Ciutat Invisible

 

Per a més informació: fotografia@patillimona.net

_____________________________________________________________________

L’exposició és un recull de fotografies històriques, plànols i gravats que ajuden a reconstruir el paisatge urbà i social dels carrers de l’entorn de la Catedral en el decurs dels segles.

Una visió del barri que va néixer a redós de les muralles romanes de la ciutat i al voltant de la plaça Nova -que va esdevenir el centre social, comercial i festiu de la ciutat durant més de sis segles- i de les terribles conseqüències dels bombardejos del 30 de gener de 1938, primer, i a conseqüència de l’obertura de l’avinguda de la Catedral, més tard.

L’exposició homenatja tota la gent que es va trobar forçada a deixar la casa seva i tots aquells que, mitjançant la festa major del barri, les Festes de Sant Roc, van saber mantenir l’esperit popular i de bon veïnatge del barri de la Catedral.

Des del Centre Cívic Pati Llimona, a través de l’Arxiu Fotogràfic del Barri Gòtic, hem volgut acollir aquesta exposició, que ja es va fer l’any 2015, a La Casa dels Entremesos. Considerem que l’actualitat del veïnat del barri Gòtic, es correspon en part, amb el contingut d’aquesta gran exposició.

En el decurs d’aquesta exposició, en paral·lel a la mateixa Casa dels Entremesos, hi ha l’exposició: 1938. EL BARRI DE LA CATEDRAL SOTA LES BOMBES. Les Festes de Sant Roc poc abans i poc després de la guerra, un treball que ens amplia la situació  del barri, aportant-nos una imatge més completa.