Un projecte. Joan Tomàs / Mescladis
Pati del carrer del Correu Vell, 5 (edifici annex al Pati Llimona)
Aquesta exposició romandrà fins el 25 de maig
El projecte Diálogos migrantes té com a objectiu recuperar històries oblidades de migrants de la postguerra espanyola per donar llum i denunciar les discriminacions, racisme, repressions i vulneracions de drets que pateixen els migrants actuals.
Sobre l’oblit del Pavelló de les Missions a Montjuïc, utilitzat en els anys 50 com a camp de detenció per a migrants espanyols arribats a Barcelona sense la documentació exigida per la dictadura franquista, s’ha construït en la Zona Franca de Barcelona, un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) per a persones sense delictes i sense drets. El que llavors era una violació als drets humans i una vulneració del respecte a la llibertat, ho segueix sent avui dia.
El projecte relata la trobada entre migrants de diferents generacions i procedències. Persones arribades a Barcelona des de Cuenca, Granada, Dakar o l’Havana comparteixen les seves vivències en diàlegs que ens permeten reconstruir el seu itinerari migrant i descobrir patrons i línies de continuïtat al llarg del temps.
Diálogos migrantes combina l’ús de metodologies de desenvolupament comunitari (entrevistes, tallers, docuforum, teatre) amb la fotografia i el vídeo, proposant un conjunt d’accions que permeten conèixer a l’altre des del relat de la pròpia història, reforçar el sentit de pertinença i de comunitat compartida.
Joan Tomás s’incorpora al projecte retratant als protagonistes per donar més força als seus testimoniatges. Entre els anys 2011 i 2015 els retrats i testimoniatges van estar instal·lats a l’espai públic de Mescladís, en el centre de Barcelona.