Un projecte de Marc Espín

Sala Foyer
Data: del 7 al 28 de març de 2019
Inauguració: 7 de març a les 19.30 h

Si esteu interessats en participar de les visitesguiades, enviar correu a: marc.espin@uab.cat

L’exposició fotogràfica Descartados, que documenta l’abandonament de la gent gran a les zones rurals de El Salvador, inaugura a Barcelona la seva gira per l’estat Espanyol, després de la celebració de l’estrena internacional al Museu d’Art de El Salvador (MARTE).

La mostra, basada en el llibre homònim del periodista barceloní Marc Espín, està formada per 15 retrats intimistes i breus relats de vida, organitzats en les cinc dimensions en les quals s’expressen les principals carències dels salvadorencs majors de 60 anys: ingressos, salut, hàbitat, educació i gènere.

Per a dur a terme aquesta investigació, l’autor va visitar durant el 2016 i el 2017 més de mig centenar de llars de 15 comunitats rurals del municipi de Tecoluca (San Vicente), a la regió salvadorenca del riu Lempa. Després de desenes d’entrevistes i milers de fotografies, va compilar en aquesta obra les històries més representatives de la pobresa i l’exclusió social que pateixen centenars de milers d’ancians a Amèrica Central.

Les imatges han estat elogiades per personalitats com el papa Francesc, que va destacar “la força de les fotos” a una carta d’agraïment enviada pel subsecretari de la Santa Seu, Fabio Baggio, després de rebre el llibre; i com la Premi Nobel de la Pau, Rigoberta Menchú, que durant una trobada amb Marc Espín va recomanar Descartados “perquè recull la memòria viva dels nostres ancians i ancianes, i el seu testimoni es sent i es viu”.

L’obra, fruit d’un projecte de cooperació internacional sense ànim de lucre, pretén fer visibles les necessitats de la gent gran i motivar accions que contribueixin a millorar les seves vides. D’acord amb aquest objectiu, el propi autor ha impulsat un projecte pilot d’apadrinament que ja proporciona ingressos a nou persones ancianes en situació d’extrema pobresa i que està sent avaluat per l’ONG salvadorenca CORDES per a implantar-lo a gran escala.

Col·labora

Logo ARTE - Asociación Rural de la Tercera EdadLa coalicion logoLogo CORDES