Persones bloquejades als Balcans denuncien pallisses i maltractaments per part de la policia croata.
Un reportatge de Pau Coll i Clara Roig de RUIDO Photo
Zamir Rezai ha intentat quaranta vegades passar la frontera entre Sèrbia i Croàcia, una de les portes d’entrada a la Unió Europea. Quaranta vegades ha estat retornat a Sèrbia. Aquestes devolucions en calent, denúncia, van comportar també pallisses, maltractaments, robatoris i destrucció de mòbils per part de la policia croata. I hores caminant per la neu. “Estic molt cansat d’estar aquí”, murmura Zamir, amb aire pesarós. “En un mes, si segueixo així, em vaig a tornar boig”.
Zamir viu en una fàbrica abandonada al costat de 80 companys afganesos als afores de la localitat Sèrbia de Sid, a la frontera amb Croàcia. Gairebé cada nit surt a fer “el game” (“el joc”). Així és com diuen entre ells l’encreuament de fronteres, perquè és com un videojoc: en cada etapa hi ha milers d’obstacles i un moviment en fals et porta de tornada a la casella de sortida.
Els obstacles no estan col·locats a l’atzar. És la resposta europea al pas de persones refugiades i migrants per la zona, que va tenir el seu punt àlgid el 2015. Després del tancament de fronteres a Hongria i l’acord de la UE amb Turquia, els que recorren la ruta dels Balcans opten per intentar creuar a Croàcia des de Sèrbia o Bòsnia, encara que s’exposin a pallisses i devolucions en calent. Allà romanen estancats durant mesos, esperant el seu cop de sort. El maig de 2019 hi havia més de 6.000 migrants i sol·licitants d’asil a Bòsnia i gairebé 3.500 a Sèrbia. Croàcia, amb el beneplàcit de la UE, és el guardià de la frontera.
El fotògraf Pau Coll, de RUIDO Photo, va visitar el passat hivern dos punts calents d’aquest encreuament de fronteres: Sid (Sèrbia) i Velika Kladusa (Bòsnia). Allà va recollir el testimoni de persones migrades que denunciaven haver estat colpejades i fustigades per la policia croata, i que sobrevivien al fred balcànic amb l’objectiu de, algun dia, entrar a Europa. Coll explica el que va veure en aquesta sèrie de fotografies comentades en primera persona.
Del 31 d’octubre al 21 de novembre de 2020.
Pots veure l’entrevista a Pau Coll explicant aquest projecte clicant aquí!
Lloc: Sala Montserrat Roig.
Organitza: