Un projecte de Fotomovimiento

Del 8 de setembre al 15 de desembre de 2022

A principis del 2016 un grup de cambreres de pis (dones que netegen habitacions d’ hotels) varen crear l’associació “Las Kellys”. Aquesta associació agrupa a totes aquestes dones per lluitar pel seus drets laborals.
Tal com diuen elles:
“les reivindicacions comprenen des del dret a la jubilació anticipada fins a la vinculació de la categoria dels hotels a la qualitat del treball que generen, passant pel fi de les externalitzacions o l’augment de les inspeccions de treball”.

La feina que realitzen “Las Kellys” és manual i repetitiva, la gran majoria d’elles pateixen lesions als tendons de les mans i dels braços, i això fa que s’hagin de medicar i en els pitjors dels casos operar.

Netejar esl banys, fer el llits, deixar-ho tot net de manera  cronometrada, fa que s’afegeixi també l’estrès a la seva vida quotidiana i problemes psicològics.

Plats bruts, preservatius usats damunt dels llits o roba interior i menjar tirades pel terra són algunes de les situacions amb les quals es troben les cambreres d’hotel en algunes habitacions. Amb 5 minuts per a fer la neteja és impossible complir els ràtios que se’ls demanen.

Si arriven a 400 habitacions al mes per uns 3€ per habitació el pot ser de uns 1200€.

“Las Kellys” lluiten pels drets de les seves companyes, com ho varen fer per protestar per la reincorporació de algunes treballadores del Grand Hotel Central i que varen ser acomiadades pel fet de sindicar-se.

Però, aquest grup de dones, no només s’organitza per lluitar pels seus drets, sinó que també ho fan pels drets d’altres treballadores, com les del Servei d’Assistència Domiciliaria (SAD), les dones que cuiden de la gent amb capacitat de moviment limitat.

ESPAI PLAFÓ

Són ells i elles, el Col·lectiu FOTOMOVIMIENTO, el qui al llarg de l’any omplin de contingut actual aquest petit, però visible espai que tenim ubicat a l’entrada del Centre.

Volem que aquest espai sigui un aparador que reflecteixi com respiren els carrers, la ciutat i la seva gent. Un lloc amb presència al Pati Llimona i que visibilitzi la incansable feina que fa aquest Col·lectiu resident al Pati Llimona.