Del 4 de març al 29 d’abril de 2021
El Centre Cívic Pati Llimona  us presenta: Carme Garcia. Des del terrat

La trajectòria fotogràfica de Carme Garcia Padrosa , veïna del Barri Gòtic, (Barcelona 1915-2015) s’inicia l’any 1935 i té continuïtat fins a 1987. Transforma el terrat de casa seva a mirador i estudi fotogràfic. Des del terrat baixa a les cases veïnes per captar escenes d’interior, fins arribar a sortir als carrers de Barcelona i de moltes altres ciutats. Els últims anys de la seva trajectòria, la Carme torna al seu terrat, com als inicis.

Carme Garcia aboleix dicotomies entre interior i exterior; entre l’anomenat espai públic, el semipúblic i el privat; entre el viatge i l’espai domèstic.

No nega cap dels espais assignats a les dones pels discursos dominants, al contrari, els reivindica com a espais de creació. No solament juguen aquest paper sinó que els representa més enllà dels arquetips.

Des de dins, des del llindar i des de l’exterior, construirà una narració complexa sobre la ciutat de Barcelona, posant en relleu els vincles, la circulació de la vida entre tots els espais.

L’any 1963 guanya el primer premi Luis Navarro de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. A partir d’aquest moment, i durant dues dècades, aconsegueix més d’un centenar de premis en concursos d’àmbit local i internacional, així com participa en nombroses exposicions col·lectives, com la Interpress-Photo de Moscou (1966). Les seves obres es publiquen en diversos mitjans de comunicació, com el diari Pravda, el Photography Year Book, el Diario Femenino o El Noticiero Universal.

El maig de 2011 va donar el seu fons fotogràfic a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, una col·lecció de 9.093 fotografies.

Aquesta exposició és en col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Sala: Ruïnes

Activitat:

Xerrada a càrrec d’Isabel Segura, comissària de l’exposició.

18 de març

Dijous, a les 18 h. Sala Maria Aurèlia Capmany

La Isabel Segura ens explicarà com la Carme Garcia captà la Barcelona dels anys cinquanta fins als vuitanta mostrant  la intensitat de la vida que transitava pels terrats.  El terrat com a espai de relació, estudi i experimentació i la cuina de casa seva com a laboratori on revelava les fotografies.

En una època en què les dones no es podien professionalitzar, Carme Garcia no renuncia a la creació fotogràfica, ans al contrari, ens ha deixat una obra immersa, en la quotidianitat d’una ciutat, intensament.  Subvertint els cànons visuals de l’època, experimenta en relació amb altres fotògrafes, una nova manera de dir el barri, la ciutat.

Isabel Segura Soriano, historiadora, escriptora i curadora d’exposicions.

Inscripció prèvia obligatòria, a partir del 4 de març (aforament limitat) fent clic aquí