De l’1 de desembre al 8 de gener de 2022.

Emmascarats un projecte de Ferran Padró.

Prop de 3.950 persones es troben en situació de sense llar a la ciutat de Barcelona segons el darrer recompte de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL, 2021). 1900 més que l’any 2008. D’aquestes, 3.046 viuen en recursos públics i privats. Existeixen, augmenten i fàcilment queden invisibilitzats. Tenen sostre però no una llar.

Amb l’estat d’alarma com a mesura extraordinària per frenar els nivells de contagis per coronavirus, el país es va paralitzar, es va tancar i va experimentar la història d’un confinament. La llar va adquirir protagonisme.

El present treball vol posar el focus d’atenció a uns actors que conviuen en l’escenari d’un centre d’acollida per a persones sense llar i a unes treballadores que els acompanyen. Un treball documental que serveix de fil conductor per acostar-nos i reconèixer la valentia dels que estan dins, i qüestionar l’estereotipada mirada al sensellarisme. Una gratitud als que emparant-se en l’anonimat de la mascareta, ofereixen a l’espectador l’oportunitat de reconèixer-se en la quotidianitat dels seus gestos.

Emmascarats, és la història d’un confinament sense llar, un reconeixement als que s’han confinat com tots i als que segueixen sense una llar pròpia com molts. Un homenatge als seus protagonistes en el marc d’un confinament comú, però diferent. Col·lectiu, però solitari. De pijama i mascareta. De sortir i tornar a entrar.

Fotografies de Ferran Padró
@ferran_padro

* El treball s’ha realitzat a l’interior de l’Equipament Integral Nou Barris, de titularitat municipal gestionat per Creu Roja Barcelona, dirigit a persones sense llar i en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.

Inauguració: dimecres 1 de desembre, a les 18.30 h.

Sala Ruïnes.

Amb la col·laboració de: