Al 1616 Cervantes i Shakespeare moren llegant una immensa herència literària destinada a tota la humanitat.
Cervantes, malalt d’hidropesia, acaba les feines de Persiles i Sigismunda poc abans de morir. Mor el 22 d’abril a Madrid. Sembla segur que Shakespeare va llegir la primera part del Quixot.
Per la seva part, a l’hivern de de 1616, Shakespeare va representar, com a mínim una vegada, l’obra titulada originalment Cardenna (inspirada en el Cardenio del Quixot).
Al 1611, quan Shakespeare es trobava al cim de la seva fama, s’acomiadà de l’escena amb La tempestad i, cansat i molt possiblement malalt, s’enretirà a la seva casa a New-Place disposat a entregar-se en cos i ànima al seu jardí i es resignà a veure’n, cada matí al seu costat, el rostre adust de la seva dona. Al jardí hi plantà la primera morera cultivada a Stanford.
Shakespeare mor el 23 d’abril del calendari julià, que en realitat era el 3 de maig. És enterrat a l’església de la Santíssima Trinitat d’Standford.
En commemoració i en el seu homenatge, celebrem aquests actes el mes d’octubre al Pati Llimona.
Alguns aspectes de les seves vides, circumstàncies, obres i personatges més representatius”
2.- Don Quixot a Barcelona (José Luis Ruiz Castillo).
Va gaudir de festes populars com el dia de Sant Joan i estava al corrent de les rivalitats dels nyerros i cadells, i recorria pels llocs on després farà deambular a Don Quixot i Sancho, ajudats a entrar a Barcelona per en Perot Rocaguinarda