Organitza: SOS Monuments

Aquest any 2018 ha estat declarat per la Comunitat Europea “Any Europeu de Patrimoni”. Ja fa segles que objectes considerats valuosos i patrimoni s’han custodiat a entitats a las que denominem “museus”, el temple de les muses.

Als museus no només es guardaven objectes artístics. Al segle XIX sortiren museus on s’agrupaven animals dissecats i elements provinents d’altres àmbits de la natura. Allà eren com a mínim classificats i sovint estudiats. Trobem aquí una finalitat del museu relacionada amb la ciència perquè aquesta justament comença amb la classificació i agrupació en sèries amb característiques comunes.

Aquests objectius han anat sempre lligats a la finalitat de posar aquests coneixements a l’abast de la societat i divulgar-los. Mostrar en definitiva. I diríem que arribats a finals del segle XX dona l’aparença de que aquest sigui el seu únic objectiu: mostrar per atreure visitants i turistes.

Volem que ens expliquin què entenem ara per museu. Que cada un dels ponents ens parli de la seva visió des de la institució concreta que representa. Com han sortit, d’on venen les seves fonts de finançament. Què han de fer si volen créixer i augmentar les seves col·leccions, a qui i cóm volen fer arribar la seva veu i si són necessaris al 2018. I què és això de “curator”? Què fa? Quina funció té? I que ens expliquin si són depositaris del patrimoni nostre i de tothom, i només depositaris, o quelcom més i per què.

Volem entendre què li faltaria a la societat si deixessin d’existir. Veure el seu entrellat, el que no s’ensenya com són fora de les sales d’exposició. És a dir, què es un museu i què els fa diferents uns d’altres més enllà del patrimoni que custodien.

.

Totes les xerrades tindran lloc al Pati Llimona a les 19.30 h.

31 octubre Joan Roca, Director del MUHBA
7 novembre Josep Serra, Director del MNAC
14 novembre Josep Giralt, Director del Museu de Lleida
21 novembre Ferran Barenblit, Director del MACBA
28 novembre Gemma Carbó, Directora del Museu de la Vida Rural
5 desembre Jaume Brunet, Gerent de la Fundació Suñol