El mitja de comunicació Crític especialitzat en periodisme d’investigació, convoca a unes noves #BirresCrítiques, en aquest cas per parlar de les sèries de televisió que tenen com a fil conductor la lluita de les dones pels seus drets i, més en concret, per debatre sobre la impactant sèrie ‘The Handmaid’s Tale’, basada en la novel·la homònima de Margaret Atwood (1985).

Tindrem dos convidats que en saben molt, d’aquest tema: d’una banda, Toni de la Torre, crític especialitzat en sèries televisives (Arucitys de 8TV, El Món a RAC1…) i col·laborador habitual de CRÍTIC. De l’altra, Mònica Planas, crítica de televisió del diari ‘Ara’ i col·laboradora en molts altres mitjans de comunicació, sempre amb crítiques punyents sobre el món audiovisual. Tots dos conversaran al voltant d’aquesta sèrie, en veurem algunes imatges i obriran un debat obert amb el públic assistent.

L’acte es farà dimecres 28 de març, a les 19 hores.

‘The Handmaid’s Tale’ (El conte de la serventa’) és una sèrie de televisió nordamericana, creada per Bruce Miller, basada en la novel·la de 1985 del mateix nom, escrita per Margaret Atwood. Els tres primers episodis de la sèrie es van estrenar el 26 d’abril de 2017 al canal de televisió per ‘streaming’ Hulu i els altres set de la primera temporada es van anar afegint setmanalment a partir d’aquella data.

La segona temporada, que tindrà 13 capítols, està previst que s’estreni l’abril de 2018. L’argument de la sèrie es refereix a un futur distòpic on les dones, anomenades ‘criades’, són forçades a servir sexualment els homes i a procrear.

Un fotograma de la sèrie ‘The Handmaid’s Tale’ / HULU

Sobre ‘The Handmaid’s Tale’, deia recentment Toni de la Torre, en un reportatge sobre ‘Les millors sèries de l’any 2017 (amb esperit crític)’: “És molt excepcional que una sèrie de televisió aconsegueixi tenir un impacte tan gran en l’imaginari col·lectiu per esdevenir icona d’un moviment social.

Durant aquest 2017, diversos col·lectius feministes han dut a terme accions públiques portant el vestit de les protagonistes de ‘The Handmaid’s Tale’ com a forma de protesta. La còfia blanca i la roba vermella s’han convertit en una imatge associada a la repressió de la dona que aquesta sèrie, adaptació de la novel·la de Margaret Atwood, denuncia a través d’un escenari distòpic on els drets de la dona han estat abolits i són esclavitzades (per a diverses funcions, una de les quals és tenir fills, cosa que implica una violació sistemàtica de les dones fèrtils)”.

‘The Handmaid’s Tale’ va aconseguir els Globus d’Or 2018 a la millor sèrie dramàtica i a la millor actriu d’aquest tipus de sèries per a Elisabeth Moss, que encarna la criada protagonista.

 

Les persones subscriptores de CRÍTIC poden reservar dues places per persona en les primeres fileres de la sala on es faran les #BirresCrítiques, tant sols enviant un missatge a l’adreça info@elcritic.cat.

L’acte compta amb la col·laboració de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) i del Centre Cívic Pati Llimona.