Fotografies de Jordi Fu

Del 31 de maig al 25 de juny.

Per una banda, amb la crisi econòmica i social que encara fueteja, moltes persones per poder desplaçar-se, es van veure abocats a cercar mitjans de transports alternatius i  de més baix cost al vehicle a motor. Aquesta esdevindria en molts casos la única forma d’arribar a la precarietat del seu lloc de treball, anar a estudi o fins i tot a la cuada que es creava davant les oficines de l’atur.

Però per altra.., en Purets és un “noi” solter de 80 i tants anys que sempre ha residit austerament en una petita vila catalana. Com a fill solitari del franquisme rural,  amb els anys es va crear el seu propi sistema autosuficient, conreant i preparant els seus aliments de temporada per tot l’any, i així aprofitar eficientment  els recursos que es trobaven a l’abast del seu entorn.

Per tal de poder desplaçar-se d’un a altre costat ell sempre ha fet ús de la seva bicicleta, i això junt amb el seu estil de vida, va provocar en la ment de l’autor de les imatges poder somiar amb un ideal: Què succeiria si en Purets tingués un exèrcit de fills???

A partir d’aquest ideari, l’autor s’imagina una multitud pacífica de persones, que per raons econòmiques, per sentit d’alliberament personal,  o per raó d’un “no-sé-què” inexplicable, l’ús de la bicicleta es converteix en necessitat vital, i per tant, en una opció de vida que abasta més enllà del simple passeig en bicicleta.

Poc a poc, a cop de pedal continu el rodament damunt de les seves bicicletes esdevé una opció de vida, una forma de fer i sentir sense més, i que transcendeix més enllà d’una tendència en modes.

Si aquest conjunt d’imatges conformessin un estudi antropològic, un aspecte bàsic restaria reflectit: el paral·lelisme existent entre un pedaleig constant que mou les seves vides i l’esforç continuat en el temps de cadascun per aconseguir les seves fites personals.

L’autor només pretén convidar-nos a llegir les imatges i observar tranquil·lament cada una de les escenes que podrem trobar, tenir cura dels detalls, i deduir com viu el protagonista de cada una de les històries, per així aconseguir imaginar passat, present i anhels de futur de tots ells.

Activitats:
Dijous 14 de juny a les 19 h. Visita guiada a càrrec de Jordi Fu.
Dijous 14 de juny a les 19.30 h. Xerrada: “Ciclisme en clau vital”, l’experiència de l’ús de la bicicleta com a concepte de vida.
A càrrec de Divina Farreny i Mar Hernández.
Divendres 22 de juny a les 18 h. Taller de mecànica bàsica de la bicicleta. Cal inscripció prèvia. Trucant al Centre Cívic, fins el dia 21 de juny. Organitza: Biciamiga i la Fundació FIT.

Inauguració 31 de maig a les 19.30 h.

Sala Montserrat Roig