Psicoanàlisi i art

Jornada Organitzada per Fundació Europea per a la Psicoanàlisi i UMBRAL, Xarxa d’Assistència “psi”

Com miren i escolten alguns psicoanalistes quan no es tracta exclusivament del discurs d’un analitzant. Lluny de psicoanalitzar l’obra d’art i molt més lluny d’analitzar els artistes, aquesta mirada i aquesta escolta apunten a veure què ens ensenyen els artistes en la seva invenció i a reflexionar sobre diferents obres d’art.

Quatre professionals de Catalunya que acabem de participar a Roma, de les Jornades d’Art i Psicoanàlisi de la Fundació Europea, reunim els nostres treballs a Barcelona. Convidem a compartir les nostres reflexions i aportar la vostra paraula a través de gaudir de les obres, de Cranach als surrealistes, de Bacon a Soulages sense oblidar la música i la poesia.

10:00 Trobada

Primera taula de 10:15-11:45

10:15 Graziella Baravalle

“Vestit de dona. Hèrcules i Onfalia “

En aquesta lectura d’un tema de Cranach el Vell, m’apropo especialment a dues qüestions: la presència en l’obra del pintor d’una qüestió que segles després de ser tractada per la psicoanàlisi, i la relació de l’artista en tant creador amb les obligacions que li imposa el “establishment”.

10:45 Jaume Claret

“L’art del fetitxe” –

L’art del fetitxe com a art degenerat (Goebbels) que cau de l’ideal -de la representació- i se sosté aquí, a la vora del mirall o del propi llenguatge, com un enigma, com un espectre. D’un art del que és “sinistre” (Freud) en les primeres avantguardes històriques (Picasso, Duchamp) i en la clínica “borderline” de l’adolescent.

11:15 Col·loqui

11.45 a 12:00 Pausa

Segona taula de 12.00 a 13.30

00:00 Laura Kait

“Tot negre”

Petit recorregut pel negre, que en occident és el color de la malenconia. A través del discurs d’alguns analizantes i de dos poetes contemporanis del negre Pierre Soulage en la pintura i Amy Winehouse en la música.

00:30 Rosa Navarro

“L’art és una qüestió d’anar massa lluny”

L’accident i l’inevitable són dos conceptes importants per al pintor F. Bacon i la consecució de la seva obra, de la mateixa manera intento reflexionar en què són reveladors per al psicoanalista i la consecució de l’anàlisi.

13:00 Col·loqui

14:00 Fi de la Jornada