Activitat gratuïta. INSCRIU-T’HI

Dentro il collettivo (Dintre del col·lectiu) conta la història d’un centre social de Parma (Itàlia) anomenat Art Lab i les seves batalles, però en realitat pretén comptar una forma diferent d’entendre i fer política a través de la participació i la ciutadania activa.

La força d’aquest documental és mostrar fets concrets a través d’imatges que testimonien com un grup de joves, a través d’una acció política practicada i construïda junts, han transformat el seu entorn i, en conseqüència, ells mateixos.

Dentro il collettivo és el primer documental de l’italià Lorenzo Melegari, que estarà present a la projecció per presentar la pel·lícula i pel diàleg posterior.

El documental es va presentar a diferents festivals internacionals on va rebre diferents premis i reconeixements.

Direcció: Lorenzo Melegari

90 min.

Idioma: Italià subtitulat al castellà

SINOPSI
Dins el col·lectiu és un viatge emocionant a la frontera incerta entre la legalitat i la justícia.

La història tracta del centre social “Art Lab Occupato”. Un col·lectiu d’estudiants en 2011 ocupa un edifici de la Universitat de Parma, abandonat des de fa 20 anys. Protegits per aquests murs, tornar a canviar el món tots junts sembla possible.

En 7 anys aquests joves creen molts projectes socials: una escola d’italià per a estrangers, un taller de bicicletes, un equip de futbol antiracista, la creació de nombrosos esdeveniments culturals. Però la reacció i la construcció d’un futur diferent també preveuen “un xoc”.

Accions forts, com l’ocupació de l’incinerador de Parma o del vell hospital, reobren un debat a la ciutat sobre qüestions mediambientals i especulacions immobiliàries. Però creure fermament en uns certs valors i perseguir-los fins al final també comporta riscos personals, i elevar el nivell de conflicte té un cost.

Podrà Art Lab obtenir una forma de reconeixement del treball realitzat? Poden els joves encara canviar el món?