El 27 de març a les 19h, SOS Monuments convida a parlar a Ton Salvador director de Model Urbà de l’àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona

SOS-Monuments fa temps que ha mostrar la seva preocupació per La Ciutadella. A aquest parc vam dedicar dos cicles de conferències i vam fer-hi passejades amb el desig de conscienciar sobre el seu estat d’abandó.

Als medis de quan en quan, surt la preocupació sobre tot per l’estat d’algunes de les seves construccions com el Museu Martorell, l’Umbracle o l’Hivernacle. Són tots tres exemples de l’estat d’abandó i manca de preocupació de la ciutat per un parc del qual hauria de sentir-se orgullosa.

El parc neix en un moment en que la ciutat massa atapeïda, s’ha lliurat de la cotilla de les muralles i sent la necessitat d’un espai verd on respirar, passejar i lluir. L’oportunitat li donava la retirada de l’exèrcit d’una de les seves grans instal·lacions, la Ciutadella. Al parc queden exemples dels treballs de importants professionals com pròsper Verboom, Domènech i Montaner, els paisatgistes Forestier i Fontseré o el mateix Gaudí.

Tot i això, i malgrat la manca d’espais oberts que hi ha a Barcelona, la seva superfície no ha deixat de veure’s reduïda. Les instal·lacions del zoo que cada vegada han anat prenent més amplada, la construcció d’un poliesportiu… el mateix fet de que allí estigui situat el Parlament de Catalunya l’han anat empetitint.

D’altra banda molts dels esdeveniments populars són situats en aquest espai. La manca de respecte cap a els projectes originals del seus jardins és evident, sia per deixadesa o per ignorància.

Hem tingut veus de que per fi des de la Casa Gran han posat la mirada en aquest jardí únic de Barcelona, per això hem convidat a Ton Salvador, Director de Model Urbà de l’àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona