[ELLES…] (2n trimestre 2022)

DE TODA LA VIDA
DinamitzaLisa Berger
Data25 de febrer
Horaride 19 a 21h
Durada54′ documental + col·loqui

 

De tota la vida és un documental sobre les vides d’algunes dones que van participar en la revolució social durant la guerra civil a Espanya. Són unes supervivents d’un moment únic a la història mundial. Es mostren tan dinàmiques i vives ara com ho van ser a la seva joventut, al punt àlgid del moviment. Amb els mateixos exemples encarnen l’ideal anarquista d’autogestió, educant-se, creant noves normes de relacions socials basades en la igualtat, col·lectivitzant els centres de treball i organitzant la vida quotidiana de la rereguarda.

Totes són membres del sindicat anarcosindicalista CNT (Confederació Nacional de Treball), que a juliol del 36 va ser el representant majoritari de la classe obrera a Espanya. En paraules de Succés Portals, militant de Dones Lliures, la primera organització independent de dones treballadores, “Nosaltres no lluitem contra el feixisme com es lluita en una guerra, un poder contra un altre. Lluitàvem per crear una societat més justa i més humana.” Encara que la seva labor va ser truncada pels feixistes el 1939, ha estat només a Espanya on aquests assajos revolucionaris van arribar a ser realitat.

De tota la vida és un dels pocs documentals sobre el paper de la dona en el moviment llibertari espanyol. És una trobada càlida amb unes persones la idea de la qual “una societat més justa i més humana” ha durat tota la vida. Les veiem ara a les seves vides quotidianes. El vídeo va ser rodat a Tolosa i Béziers, França i Barcelona. S’hi inclouen fragments de material cinematogràfic d’arxiu i fotos de l’època, de col·leccions personals de protagonistes i arxius.