El 22 de novembre a les 19 h, l’Oficina d’Afers Religiosos dins la programació de la XVI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya presenta al Pati Llimona “Mimosas“, un viatge espiritual per l’Atles marroquí dirigit pel gallec Oliver Laxe.

L’entrada a la projecció és gratuïta.

La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya (organitzada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya) és un esdeveniment cinematogràfic anual que té com a objectius acostar a la ciutadania l’extraordinària riquesa de la pluralitat religiosa que existeix al nostre país, fer visibles les diferents manifestacions religioses i espirituals, i afavorir el diàleg i la convivència.

Mimosas és una pel·lícula dramàtica de 2016 dirigida i escrita por Oliver Laxe, descrita per ell mateix com “un western religiós”.​ La pel·lícula es una co-producció internacional entre Qatar, Espanya, Marroc i França. Es va projectar en la secció de la Setmana Internacional de la Crítica en el Festival de Cinema de Cannes 2016, on va guanyar el premi de la Crítica.

La pel·lícula relata la història de Shakib, un home modern que viatja a les muntanyes del Marroc i es troba amb dos bandits d’una altra època històrica que porten el cadàver d’un xeic ancià camí de l’antiga ciutat de Sijilmasa, amb el propòsit de donar-li descans al costat dels seus éssers estimats.

La pel·lícula està dividida en tres seccions, que porten el nom de diferents posicions de l’oració islàmica. El ritme és meditatiu, amb poc diàleg o música. Sembla retratar dos mons diferents, implícitament de diferents temporalitats: en un s’hi pot apreciar vestimenta moderna, cotxes destrossats, torres elèctriques i vida urbana; i en l’altra s’hi mostra vestimenta tradicional, viatges a peu i en ase, focs a terra i deserts.

Versió original en àrab, subtitulada en castellà.

El director:

Oliver Laxe (París, 1982) és un actor, director y guionista espanyol. Guanyador al 2010 del Premio FIPRESCI del Festival Internacional de Cine de Cannes per la pel·lícula Todos vosotros sois capitanes; i el 2016 guanyà el Gran Premi de la Setmana de la Crítica de Cannes amb Mimosas. El 2019 ha estrenat Lo qué arde una obra sobre el procés d’abandonament del medi rural a partir de la història d’un piròman.

Presentació i col·loqui:

Marc Oliveras, arabista i islamòleg. Professor al departament de semítiques de la Universitat de Barcelona i tècnic especialitzat en tradicions religioses orientals de l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona.