LGTBIQ+…  (3r trimestre)

“ Tránsito” un projecte d’audiovisual sobre el procés de transició de gènere en edat adulta
DinamitzaHanna Jarzabek
DataDivendres 21 de juny
Horaride 19h a 21h
PreuActivitat gratuïta. Places limitades.

Inscripcions a partir de l‘1 de juny

 

Descripció:

La percepció de la transsexualitat ha estat modelada socialment i a través dels mitjans de comunicació mitjançant estereotips de marginalitat i prostitució. L’imaginari col·lectiu té una mancança de referents positius, sobretot en el cas de les dones transsexuals que afirmen que el seu gènere és adult. La figura d’un home madur, que s’afirma com a dona transsexual, i de vegades també lesbianes, qüestiona les normes socials establertes i ens enfronta amb la necessitat de redefinir-les.

Al rebuig que pateixen sovint aquestes dones se suma l’obligació de seguir un tractament psicològic; una exigència penosa per a les persones que consideren la seva vida com perfectament normal. En aquest procés, criteris rígids defineixen abans l’ideal transsexual que engloba el comportament, la vestimenta i fins i tot l’orientació sexual, i qui no s’adapta a aquest ideal sofreix un rebuig addicional. A nivell mèdic, la transsexualitat d’aquestes persones és negada i, en conseqüència, se les impedeix l’accés a l’hormonació, operació o canvi de DNI.

Objectiu de la càpsula:

 “Tránsito” parteix de la història de Zenia, per parlar de dones transsexuals a Espanya que van començar la seva transició de gènere ben entrades en l’edat adulta. Aquestes dones, amb diversos estils de vida, trenquen els estereotips i les classificacions binàries del gènere. Els seus testimonis serveixen de referent positiu, sense restar importància a les dificultats que afronten en la seva vida. El projecte convida a reflexionar sobre la nostra visió conformista de la normalitat, els nostres límits d’acceptació i la llibertat de selecció real que tenim en matèria de gènere.

Metodologia:

A la xerrada es mostrarà un material audiovisual acompanyat de projecció de fotografies i explicacions aportades per l’autor del projecte.