NUDO, FESTIVAL DE POESIA VISUAL 

Del 19 al 21 d’abril

 

NUDO, trobada poètica anual a Barcelona que celebra els vincles insospitats entre els éssers i les coses, entre les idees i les formes, i ens ofereix una projecció i unes interessants propostes de formació:

PROJECCIÓ DE VERSOGRAMAS

Divendres 20 d’abril a les 18.30 h

Projecció del primer documental sobre videopoesia, inèdit a nivell internacional. Presentació a càrrec de Belén Montero i Miriam Reyes.

 

TALLERS

1

Paraula, escena, acció!

Taller de perfoescritura

Gonzalo Escarpa

Divendres 20 d’abril, 16-19 h

En els últims temps la paraula poètica redefineix constantment la seva geografia, ampliant o encongint els seus límits per adaptar-se a tot tipus de suports, formats expositius i arqui-textures. No és estrany ja recórrer al fet poètic per a la creació d’obres híbrides des del teatre (Angélica Liddell, Rodrigo García), les noves tecnologies (Jörg Piringer, André Sier), el spoken word (Nora Gomringer, Sarah Jones), la música (Juan Crek, Llorenç Barber) , l’experimentació (Martín Bakero, Marcel·li Antúnez), la performance (Gerard Altaió, Bartolomé Ferrando), el video (PipilottiRist, Bill Viola)…
Aquest mestissatge, i l’ona expansiva que provoca, ha facilitat l’accés de la poesia a múltiples escenaris, gràcies al favor del públic i a l’existència de nombroses plataformes, festivals, trobades i institucions que difonen el treball d’uns autors conscients de la destinació escènica dels seus textos, el que els porta a indagar en la creació i el desenvolupament de noves eines que expandeixin les seves possibilitats expressives. En aquest taller estudiarem tals eines a través de la revisió de les noves formulacions del fet poètic i la consideració del text com a partitura escènica, a més de dur a terme un treball eminentment pràctic de composició i representació dels textos dels participants.

DIRIGIT A
Estudiants de literatura, escriptors, poetes, persones interessades en la creativitat aplicada, actors, dramaturgs, performers, estudiants de Belles arts, lectors arriscats…

2

La poesia visual et salvarà la vida

Manuel Moranta
Dissabte 21 d’abril, 11-14 h

En aquest taller se us introduirà als mitjans teòrics i pràctics de la poesia visual.
Es treballaran els tropos, la caixa com a artefacte poètic i el desenvolupament d’un projecte:
una caixa de salvament a partir del tema que s’esculli.
A partir d’una caixa (un model de cartró ja encunyat de base)
i materials varis ens dedicarem a experimentar i intervenir-les amb mitjans diversos per pintar, ceres, retoladors, llapis…papers, acetats…
Ho imparteix Manuel Moranta, director creatiu de l’agència Inside. Imparteix tallers d’il·lustració conceptual. Des de fa anys treballa en un diari de “dibujofrases”.

http://www.boekvisual.com/manuel-moranta

3

#CAOSCOPIA. Laboratori experimental de creació poètica

Proyecto Genoma Poético

Dissabte 21 d’abril, 16-19 h

Què poden aportar-te Andy Wharhol o Sol Lewitt en el desenvolupament de la teva creativitat? Com pot l’art i la literatura d’avantguarda ajudar-te a escriure d’altres maneres? Deconstruirem els processos creatius de diferents artistes i escriptors per explorar noves possibilitats per gaudir.

QUÈ APRENDREM//
Les metodologies artístiques que aprendrem estan basades en propostes procedimentals que es treballen en equip. El seu objectiu és generar processos divergents que després puguin convergir en nous projectes i escrits, a més de divertir-nos.

El laboratori té la seva base metodològica i origen pedagògic en Uncreative Writing que imparteix Kenneth Goldsmith a la Universitat de Pennsylvania. Les propostes que desenvoluparem estan basades en els processos infalibles usats en art, les tècniques que des de Projecte Genoma Poético se han testat amb èxit i les aportacions que vulguin fer-nos arribar les persones participants abans de la sessió.

PER A QUI?//
Aquest taller està pensat per a tot tipus de persones inquietes que vulguin provar noves maneres de fer, dissenyar i introduir creativitat en les seves vides. Per a aquesta immersió creativa no són necessàries condicions prèvies més enllà de la curiositat i l’ànim experimental.

 

Preu: 20 € per un taller. 50 €  per 3 tallers
Inscripcions: nudopoesiavisual@gmail.com
Més informació a https://nudopoesiavisual.wixsite.com/festival