Aida va néixer a Yafa, Palestina, el 18 de març de 1927. El pròxim 18 de març de 2024, uneix-te a Aida mentre desafia tots els obstacles i torna a la seva terra natal. Com a celebració del dia del seu naixement “Aida Returns” es projectarà aquí a Barcelona, i també a Còrdova, Madrid, Beirut, El Caire, Doha, Aman, Kuwait, Hebron, Londres, Edimburg, Amsterdam, Nova York, Boston, Portland , Lausana, i Montreal.

Aquesta pel·lícula és una història commovedora, de vegades trista, de vegades dolorosa, de vegades humorística, sovint absurda, d’un viatge múltiple: el viatge de la pèrdua mentre la mare del director, Aida, lluitava per perdre’s a causa de la malaltia d’Alzheimer, però trobant consol en el seu repetit “torn” a la Yafa i la Palestina de la seva joventut; el viatge de la pèrdua d’un pare; i el viatge de tornada definitiu de tornada a Yafa, on l’Aida finalment trobaria descans i tornaria a ser ella mateixa.

Gairebé quatre anys després de la mort de l’Aida, l’amiga i companya de la directora, Tanya, que viu a Jerusalem va venir a visitar Beirut. Quan va saber parlar dels desitjos de l’Aida i de l’anhel de Yafa, la Tanya va suggerir que ella mateixa s’emportés les cendres. La pel·lícula acompanya a la directora Carol Mansour mentre dissenya una manera de tornar la seva mare a Yafa, a la recerca d’un descans i pau eterns per a ella. Un retorn que compta amb l’ajuda d’un conjunt improbable d’amics i desconeguts que s’uneixen per facilitar el que hauria d’haver estat un viatge senzill. Aquest viatge és alhora molt privat i personal, alhora que ressona amb centenars de milers de malalts d’Alzheimer i les seves famílies, així com amb centenars de milers de refugiats palestins que esperen el seu retorn a casa.

Aquesta pel·lícula és un homenatge al passat perdut de la família de la directora, un intent de restaurar part de la memòria tant individual com col·lectiva, i un cop d’ull i una afirmació poètica a tots aquells palestins exiliats als quals se’ls prohibeix tornar a les seves ciutats, fins i tot després de morir.

Sala Maria Aurèlia Capmany

AIDA RETURNS, 76′

Documental

Idiomes: àrab, anglès i francès (subtítols amb traducció al castellà).