ELLES…  (2n trimestre 2020)

 Projecció del documental: “Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?” + Col·loqui posterior
DinamitzaLa Directa i CooperAcció
DataDimarts, 18 de febrer
Horaride 19 a 21h
Activitat gratuïta. Places limitades.

Inscripcions a partir de l’1 de febrer

 

Un documental co-produït per La Directa i CooperAcció (2019, 49 min).

La María treballa d’interna, cuida 24 hores d’una persona gran a Tarragona, amb el cap posat a tenir cura del seu pare a l’altra banda de l’Atlàntic. La Lucelly cuida, des del bon dia al petó de bona nit, la filla d’una família de ciutat, mentre les seves pròpies filles creixen al camp. La Luz Míriam fa un sobreesforç per seguir lluitant en defensa del riu Magdalena ara que, desplaçada del territori on pescava, subsisteix com a treballadora de la llar. Són tres de les desenes de milers de dones que posen cos a una “fuga de cures” d’Amèrica Llatina a Europa i dels territoris rurals a les ciutats. Tres de les moltes dones convertides en migrades i desplaçades que treballen cuidant lluny de casa seva, mentre, a la seva terra, altres dones omplen el buit quotidià per sostenir-hi la vida.

Com analitza Camila Esguerra, investigadora colombiana, “el suposat desenvolupament dels països del Nord global ha estat a costa de l’explotació de les seves dones i la sobreexplotació de les dones migrants”.

“Cuidar entre terres” es fixa en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del Sud global, la vigència de les relacions colonials. Una reflexió sobre el paper, tan imprescindible com invisibilitzat, de les cures en l’economia global.


 

TRÀILER:

Fitxa tècnica:

Producció: CooperAcció i La Directa

Guió: Berta Camprubí, Anna Celma, Núria Gebellí, Estel·la Marcos, Meritxell Rigol

Muntatge: Núria Gebellí i Estel·la Marcos

Fotografia: Montse Giralt

Assessorament de guió: Laia Manresa

Postproducció de so: Alejandra Molina

Postproducció de color: Albert Fabregat

Música: Pere Tió

Disseny webdoc: Gaizka Pagonabarraga