LGTBIQ+… (3r trimestre 2020)
Art i activisme han estan conceptes que es complementaven i mesclaven en la història del moviment LGTBIQ+. En aquest taller explorarem com l’activisme esdevé art en la forma en què es desplega com a expressió i diàleg amb la societat, des de la teoria a la pràctica, passant per testimonis d’activistes i comissaris d’exposicions.
ART I RESISTÈNCIA QUEER | |
Dinamitza | David Carrillo-Rangel |
Data | Divendres i dilluns, 17 i 20 d’abril |
Horari | De 18 a 21h |
Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripcions a partir de l’1 d’abril |
Per a la primera sessió, busca en mitjans de comunicació o en el teu entorn un acte d’activisme LGTBIQ+ que et cridi l’atenció o et resulti especialment interessant, fins i tot si l’acte en si no ha estat pensat pels seus creadors com activisme. Per exemple, com es va contra utilitzar Gaysper, l’emoji que va fer servir VOX; l’activitat a xarxes socials de Sara Ahmed (feministkilljoy @SaraNAhmed); o fins i tot les reaccions a com va anar vestit Billy Porter als Oscars de 2019.
Sessió 1: Art després d’Stonewall. Formes d’activisme queer.
Sessió teòrica que proposa una anàlisi de formes d’expressió artística, de les arts escèniques a l’art i la fotografia, passant per la literatura. En el curs s’introduiran els diferents corrents de teories queer i s’analitzarà el concepte d’activisme com una forma de ser i estar al món.
En la segona part de la sessió comentarem notícies relacionades amb actes de visualització i empoderament LGTBIQ+. La idea és crear un debat que permeti a les persones participants el desenvolupament d’un petit projecte d’art i activisme.
Acabarem amb una reflexió, seguint les idees de Sara Ahmed a Living a Feminist Live, sobre trobar maneres d’activisme en la vida quotidiana per tal de plantejar un esborrany de manifest d’activisme queer.
Sessió 2: Medialitat i formes d’expressió: Carlos Motta
En aquesta sessió repassarem l’obra de l’artista colombià resident a Nova York Carlos Motta, així com els diferents mitjans en què es delega discursivament la seva obra per introduir formes artístiques com la performance, el curtmetratge o l’exhibició participativa. Posarem de manifest la relació entre formats, materials i gèneres, i els discursos que donen suport a ideologies i intervencions socials per part de diferents agents.
La resta de la sessió l’alumnat presentarà les seves idees inicials de propostes de projectes per curs. La idea d’aquesta tasca és posar en pràctica els coneixements del curs.