L’entitat Dinero Positivo ens planteja a partir de les 19.30h la xerrada, acabar amb el privilegi bancari sobre la creació del diner: el referèndum de Suïssa i la proposta d’un euro públic digital amb el ponent Miguel Yasuyuki Hirota

Les darreres crisis, així com molts dels greus problemes que pateix la economia mundial, estan íntimament relacionats amb la natura mateixa dels diners que fem servir cada dia. La exigència de creixement constant i exponencial de la economia -incompatible amb la sostenibilitat-, el deute imparable i impagable, els rescats bancaris, el preu desbocat de la vivenda, son en bona part conseqüències de l’arquitectura mateixa del nostre sistema monetari i bancari. Però per arreglar aquesta arquitectura fallida no hi ha prou amb petites reformes; s’ha d’anar als fonaments de l’esmentat sistema monetari i alterar-los de manera radical.

Hi ha ja propostes viables que estant guanyant força a nivell internacional, però per fer-ho lluiten contra un primer obstacle: i es que la majoria de nosaltres ignorem com es genera el diner, d’on surt i, especialment, qui te el poder de crear-lo. La major part de la població (i, per desgràcia, bona part dels polítics) pensa que el diners, o quasi tots els diners que tenim o fem servir, els han creat els bancs centrals. Però aquesta es una visió errònia que reflecteix una ignorància col·lectiva amb molt negatives conseqüències.

En aquest acte s’explicarà en termes fàcils d’entendre la problemàtica intrínseca al sistema monetari i bancari actual, els riscos i perjudicis que comporta per a la economia (bombolles, crisis econòmiques, desigualtat..) i les propostes per canviar el sistema formulades per l’IMMR (International Movement for Monetary Reform). També es parlarà de les iniciatives reals que s’estan promovent ja en aquest sentit, com el transcendent debat que està tenint lloc a Suïssa, i que culminarà el proper 18 de Juny amb un referèndum sobre la creació pública o privada del diner.

Durant la xerrada es projectaran alguns vídeos explicatius que seran comentats i ens ajudaran a comprendre millor aquests principis i propostes. Un coneixement bàsic per entendre una mica millor aquest món tan dependent dels diners.