Hora: 10h

Ja fa més d’una dècada que els sistemes digitals de captació d’imatges van irrompre en la fotografia i, gradualment, s’han assentat definitivament en les nostres vides. És hora de fer un cop d’ull als orígens, de valorar i de reflexionar sobre la línia medul·lar de la fotografia, la que va donar origen al concepte, al fet fotogràfic, aquella que mitjançant suports sensibles i processos químics va originar alguna cosa que va canviar el curs de la història de la comunicació i de les formes d’expressar-se.

Reflexionarem sobre la relació del fotògraf amb aquest tipus de fotografia i les diferències pel que fa al ritme marcat pels processos digitals, encara major des de l’aparició de les xarxes socials i la fotografia amb dispositius mòbils. La diferència en els temps, el procés i els plantejaments seran objecte de debat. Amb la immediatesa que se li suposa a la fotografia digital, ens concedim el temps necessari per a tot procés creatiu?

La fotografia analògica s’ha convertit en minoritària. Grans marques com Kodak han abandonat la fabricació de determinats tipus de pel·lícula. No obstant això, hi ha un interès renovat per la fotografia química, fins i tot amb tècniques molt anteriors a l’aparició de la pel·lícula. A causa de la massificació de la fotografia, després de l’auge de la fotografia digital, existeix una intenció diferenciadora per part del fotògraf que dispara en analògic? El fotògraf format en processos analògics té un mètode creatiu diferent al que va néixer i va evolucionar en l’era digital? Hi ha una condició implícita de fotògraf artista, més sensible i profund, en els processos analògics?

Està la fotografia analògica, des del punt de vista metodològic i conceptual, cobrint aspectes als quals la fotografia digital no arriba? Parlem de l’obsessió pel control de tot el procés, arribant a iniciar-se, fins i tot, amb la fabricació de les seves pròpies càmeres i l’ús de tècniques antigues. Per contra, quins desavantatges es plantegen? Pot ser que la influència dels suports digitals hagin canviat per sempre la fotografia analògica, i si no per què escanegem els negatius i les diapositives?

Amb la presència de l’Enric de Santos i Siqui Sánchez.

Enric de Santos. Professor de tecnologia de l’Escola d’Alts Estudis de la Imatge i el Disseny. Professor dels cursos de fotografia de CEAC. Redactor del curs de fotografia dels Fotògrafs de National Geografic. Redactor de sis llibres d’autor per a Edicions Artual de propera publicació (Octubre 2001), sota el títol genèric de Curs tècnic practic de fotografia i titulats: El negatiu, La còpia, La càmera, La llum, Els objectius i El binomi Diafragma-obturador. Redactor tècnic i membre del consell de redacció de les revistes: La Fotografia Social, Fotografia Digital i La Fotografia Actual. Fotògraf oficial d’HP a Espanya. Autor del llibre “Evolución Técnica de la Fotografía”. Coautor del llibre “Fotografía Digital en Blanco i negre” que la seva 2a. edició està preparació. Assessor Tècnic de Nikon Espanya. Va participar com a secretari en la iniciativa FOTO-FAD (Foment de les Arts Decoratives) des de la seva creació i també va participar en el naixement d’altres importants iniciatives: Associació de Fotògrafs Independents de Barcelona, Primavera Fotogràfica i les Primeres Jornades Catalanes de Fotografia. Ha participat en més de cent mostres fotogràfiques dins i fora de les nostres fronteres, des de diferents països d’Amèrica Llatina, Estats units o Japó, entre uns altres. El seu treball ha estat publicat en llibres, enciclopèdies i revistes de fotografia.

Siqui Sánchez. Nascut en 1962 a Barcelona. Des de 1988 es dedica a la fotografia industrial, publicitària i editorial, i està especialitzat en fotografia nàutica per a grans drassanes. És representat per Getty Images, ha publicat reportatges en diaris com The Guardian, The Boston Globe, Los Angeles Estafis o The New York Times, i és col·laborador habitual de Delta Airlines. També treballa per a editorials com Bertelsmann i Grupo Z realitzant portades per a llibres de manera regular. El meu treball ha estat reconegut en diverses ocasions amb els premis LAUS i LUX. Ha publicat el llibre “El Viaje Imposible a México con Roberto Bolaño”. El reportatge fotogràfic s’ha mostrat en forma d’exposició itinerant per diverses ciutats d’Europa, patrocinada per l’Instituto Cervantes. D’altra banda, té tendència a construir càmeres estenopèiques i gadgets de divers tipus, escriure un blog, rodar curts i impartir xerrades de tant en tant. Actualment està treballant en un projecte sobre vàters del món, que es publicarà pròximament en forma de llibre si la crisi no ho impedeix.

Organitza: Barcelona Photobloggers

Més info