Un projecte de fotografia participativa de Ràdio Nikosia i Quintina Valero

Del 21 de març al 17 d’abril de 2024

Aquesta exposició és el resultat d’un intent de resignificar la ciutat. D’un procés d’anàlisi i recerca de noves perspectives des d’on mirar i fotografiar Barcelona. Riberes, marges i alçades són aquí talaia o punts de partida per observar el fet urbà, el fet quotidià. Són una invitació a estrangeritzar-nos, a generar i produir en col·lectiu una mirada lateral, dislocada, sobre la realitat acostumada. Una invitació a prendre distància per obrir els ulls a allò que deixem de veure de tant mirar.

L’exposició també és el resultat d’una sèrie de tallers nòmades a l’aire lliure sobre fotografia, paisatge i horitzó on s’han generat més de cinc-centes fotografies. De totes hem imprès una selecció en blanc i negre a mida 30,5 x 40,6 cm. Són imatges individuals, però que es poden pensar alhora com un retrat col·lectiu des de les ribes de la ciutat. Un trencaclosques que adquireix un altre sentit amb l’encaix de les peces. El projecte cerca activar socialment la importància del marge i la distància analítica com a possibilitats de perspectiva i aprenentatges. La distància permet analitzar,reflexionar i elaborar alternatives. La distància és una oportunitat per reconsiderar odesaprendre el que s’ha après. De tornar a la sorpresa com a manera de relacionar-nosamb la ciutat, la gent i el món.

L’exposició és també el resultat d’una trobada. Del vincle i l’afectivitat entre els participants. Un espai de diàleg i aprenentatges compartits. Un treball continuat entre participants del Col·lectiu Nikosia, la fotògrafa Quintina Valero, el Patró de vaixell David Jarque amb la col·laboració d’Esperanza Schmidt, del Centre Cívic Pati Llimona i l’Obra Social La Caixa.

Fotògrafs-Participants del Col·lectiu Nikosia:

Marta, Victoria, Mayra, Xavi Xtuset, Francesc, Mercedes, Clara, DjMartin, Israel, Laura P, Laura, Lola, Nathalie, Jenny, David, Esperanza, Santi, Sheyla, Maria Prosperina, Marcela, Tania, Gloria, Luisa, Cris Inca i Tania Quintana.

El projecte es construeix amb la participació de 80 pensadores i realitzadores que completen els processos fotografics que es troben a aquesta mostra.

Inauguració: 21 de març a les 19 h. Sala Ruïnes.

Coordinat per Fabiana Rossarola i Quintina Valero.

Activitat:

17 d’abril a les 19 h. Visita guiada.

Amb la col·laboració de l’ Art for Change de La Caixa.