Aquest, vol ser un espai d’exhibició de pel·lícules no-comercials, que aporten una mirada crítica respecte el context que les envolta.
En els mesos de febrer i març ens presentaran un cicle de tres pel·lícules dedicat a les Poètiques i polítiques indígenes a Sud-Amèrica.
El etnocidi històric i sistemàtic que han viscut els pobles indígenes a Amèrica Llatina, s’ha re activat amb l’arribada de governs neo-conservadors a la regió, com és el cas del Brasil, Xile i Colòmbia.
El cinema sobre temàtiques indígenes, tant fet per indígenes com per no-indígenes, s’ha constituït com una eina fonamental d’activisme cultural, per a visibilitzar les seves realitats, crear aliances i es constitueix com un element fonamental de la seva producció simbòlica.
Amb aquest primer cicle de Poètiques i polítiques indígenes en Amèrica Llatina, es proposa no només generar un espai de discussió sobre aquest tema de vital urgència que toca a tota Sud-Amèrica, sinó aproximar-nos a altres maneres de veure, a altres sensibilitats que ens parlen sobre formes d’imaginar i comprendre el territori des de la mirada dels pobles indígenes.
Dimecres 20 de març es projecta Resistencia en la línea negra (2011, Colòmbia) és un documental, s’explica el que ha estat la lluita per la defensa de la SNSM des de l’ampliació dels “resguardos” ( hectàrees de terra que són propietat col·lectiva dels indígenes, reconegudes per l’estat colombià), la lluita contra les empreses miner energètiques, la defensa de l’aigua i la memòria. Resistència a la Línia Negra ha pres cada vegada més importància com un manifest sobre les lluites dels pobles indígenes, especialment després del que va significar la signatura del Decret 1500 de 2018 pel qual l’estat colombià reconeix els límits de la Línia Negra i els llocs sagrats dels indígenes.