Del 12 de setembre al 14 d’octubre de 2024.

La Primera República espanyola (1873-1874) va ser efímera i convulsa, però fou l’embrió de molts projectes i esperances que mig segle després s’acabarien materialitzant en la Segona República.

El 2023 i el 2024 celebrem el 150è aniversari de la Primera República (1873-1874), que fou el colofó del Sexenni Revolucionari (1868-1874).

La revolució democràtica de 1868, anomenada la Gloriosa o Revolució de Setembre, comportà el destronament d’Isabel II i l’expulsió de la dinastia dels Borbons.

El desgast del règim monàrquic autoritari representat per la reina Isabel II, agreujat per la greu crisi econòmica i les males collites dels anys 1867-1868, va comportar que sectors de la societat militar i política es pronunciessin en un complot revolucionari contra el règim isabelí, que es va iniciar a Cadis el setembre de 1868.

Els promotors de la Gloriosa van impulsar un seguit de reformes amb la voluntat de modernitzar el país, algunes de les quals van ser continuades per la República.

Aquesta exposició ha estat impulsada pel programa de Memòria democràtica de la Diputació de Barcelona (Àrea de Presidència), amb la col·laboració de l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona i el suport del GRENS de la Universitat Pompeu Fabra.

Textos i comissariat: Josep Pich i Mitjana, Pau Vinyes i Roig, F. Xavier Menéndez i Pablo i Alfonso Bermúdez Mombiela

Disseny i maquetació: la Negreta

Impressió: Arts & Muntatges Signage Team Scp

Assessorament lingüístic: Traducciones y Tratamiento de la Documentación, S.L.

Fonts documentals i procedència de les imatges: Arxiu General de la Diputació de Barcelona, Biblioteca de Catalunya, Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), Museu Marítim de Barcelona, Biblioteca Nacional de España, Hemeroteca Municipal de Madrid, Fons Família Vinyes-Roig

Itinerància de l’exposició: Tot Història Associació Cultural

———–
Inauguració: 12 de setembre a les 19 h.
Sala Foyer.