“PACO ELVIRA I LA MEMÒRIA COL·LECTIVA”

El llegat del fotògraf Paco Elvira i el debat sobre el fotoperiodisme a partir de l’experiència professional de dues generacions diferents de fotoperiodistes.

A càrrec de:

Pepe Baeza, fotoperiodista i editor gràfic

Guillem Trius, fotoperiodista–documental

Josep Rigol, fotògraf i gestor cultural.

Organitza FOTOCONNEXIÓ

Col·labora Centre Cívic Pati Llimona

Acte que es celebra amb motiu del 10è aniversari de la mort del Paco Elvira, amb la col·laboració d’Andrea Elvira, filla del fotoperiodista i gestora del seu fons fotogràfic.

Paco Elvira Huse (Barcelona, 1948 – Sitges, 2013) va fotografiar la lluita universitària dels darrers anys del franquisme i, durant la transició, va fer reportatges socials pel Grupo Zeta i Mundo. Amb Xavier Vinader, amic i  periodista, va realitzar fotoperiodisme d’investigació sobre la ultradreta i ETA per a Interviu i Primera Plana.

Els mitjans de comunicació més importants de l’Estat espanyol li van publicar fotografies de Xina, Japó, Filipines, Israel, Cuba, Argentina, Brasil, Mèxic, Nicaragua, Zanzibar, Camerun, Algèria, Afganistan (Kabul) i els conflictes a Croàcia i a la frontera de Kosovo durant la guerra dels Balcans. Destaquen els seus cinc viatges a Irlanda del Nord amb l’objectiu de captar la seva problemàtica social i política.

Paco Elvira va publicar diversos llibres per a l’editorial Lunwerg i la Diputació de Barcelona, col·laborà amb les agències Cover i AGE Fotostock, i els suplements dominicals de “La Vanguardia”, “El Periódico” i “El País”. Va ser editor gràfic del diari “Record”, dels sis números publicats de la revista “Públic” i autor de la novel·la “Un dia de Mayo”. També va ser professor de fotoperiodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació de Bellaterra, a la Facultat de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra i a l’escola IDEP.

La seva obra ha estat present en moltes galeries i sales d’exposició i va guanyar importants premis com el Pica d’Estats, un dels Fotoprés i el Premi Civisme del Departament de Benestar Social de la Generalitat.

Home compromès amb la professió que estimava, va ser afiliat al Sindicat de la Imatge UPIFC des de 1994. Per a Paco Elvira ser fotògraf va ser una manera de viure i ha passat a la història com un dels grans fotoperiodistes del país.

 

Activitat presencial i gratuïta

Cal inscripció prèvia fent clic aquí