Jordi Borràs, presenta el llibre Desmuntant societat civil catalana a les 19.30h a la Sala Maria Aurèlia Capmany .

El fotoperiodista comptarà amb la presència del president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, David Bassa, el director del digital El Món, Salvador Cot, i l’editor d’Edicions Saldonar, Francesc Gil.

El llibre s’endinsa en els inicis de l’entitat, nascuda per fer de contrapès a les accions de les
entitats sobiranistes, i posa la lupa en els currículums – no sempre públics- de més d’una quarantena d’integrants del col·lectiu espanyolista. La investigació periodística realitzada prova que SCC “mai no ha estat ni és una representació de la societat civil catalana de veritat” i la seva acció s’ha concentrat en “una necessitat imperant de reagrupar un espanyolisme profundament desmobilitzat i amb molt poca connexió amb la societat del país“. Borràs afegeix que “malgrat la seva pretensió de ser transversal en l’eix esquerra-dreta”, “SCC més aviat representa el cas paradigmàtic d’entitat gestada, impulsada i codirigida per organitzacions i membres ultradretans”.

Borràs explica que no ha volgut fer un llibre feixuc, sinó divulgatiu i crític, i per això el lector hi
trobarà part de “morbo polític”. L’autor barreja la recerca periodística amb un relat més íntim
i en primera persona, repassant alguns dels moments de la investigació que l’han dut a estirar
els fils de Societat Civil Catalana (SCC) i a assistir als seus actes. El resultat, com diu al pròleg
el president del Grup Barnils, David Bassa, és el vincle “desvergonyidament constant” entre els dirigents de SCC i la ultradreta. “Tothom ho passa per alt. La diferència és que ara ja no es podrà dir “tothom” perquè Jordi Borràs anota i desplega aquests vincles, amb noms, cognoms i números”, explica Bassa.