Fototertúlia organitzada per FOTOCONNEXIÓ

Col·labora Sergi Bernal

A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar a la seva petita escola rural la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica, procedent de França, basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta.

Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes, els seus companys de professió i la família que a més conservava el desig de conèixer la veritat sobre la seva desaparició.A l’agost de 2010, amb motiu de l’exhumació d’una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), un testimoni va fer emergir a peu de fossa la figura del mestre assassinat el juliol de 1936, dient: “Aquí está enterrado el maestro de mi pueblo.” Cobrint documentalment els treballs d’exhumació hi havia una fotògraf català, a qui informen del pas del testimoni dient-li, “Dicen que en esta fosa hay un paisano tuyo, un maestro catalán.”

Sergi Bernal

Aquest fotògraf iniciarà una investigació obsessiva per reconstruir la vida del mestre de Mont-roig, entrevistant familiars, exalumnes i recopilant un arxiu dispers en revistes d’educació dels anys 30, premsa i fons arxivístics. Aquell fotògraf era jo.

Les nenes i nens de Bañuelos de Bureba mai no havien vist el mar i el gener de 1936 el seu mestre els va animar a imaginar-lo i a descriure’l. El resultat va ser un quadern monogràfic sobre la immensitat blava. “El mar serà molt gran, molt ample i molt profund”. És així com s’imaginava el mar un dels nens d’aquest poblet de Burgos. Les descripcions es repetien: “El mar serà… El mar serà…”.

El mestre Antoni Benaiges, que va revolucionar la seva escola donant la paraula als seus alumnes amb l’ajuda de la impremta Freinet, els va prometre que a l’estiu anirien a Mont-roig del Camp a casa de la família per veure’l per primera vegada i poder dir: ” El mar és… El mar és…”.

Però el somni d’aquelles criatures i la promesa del seu mestre van quedar truncades per sempre el 19 de juliol del 1936 amb l’esclat de la Guerra Civil.

De les fosses de la Pedraja van exhumar 135 republicans assassinats. A causa del mal estat de les restes, només s’han pogut identificar 26 represaliats, cap és el mestre Benaiges.

Aquest projecte recull la història d’una promesa que no es va poder complir, i amb ella, la memòria de qui la va fer: Antoni Benaiges, mestre que va prometre el mar.

Sergi Bernal
De les fosses de La Pedraja no se’n van aconseguir identificar les restes, però d’una cosa n’estic segur: allà vam aconseguir exhumar-ne la memòria i gràcies a l’esforç de molts, hem reparat un oblit.
Sergi Bernal
Sala Joan Maragall
Dilluns 3 de juny a les 18.30 h
No cal fer inscripció prèvia