Mirar, pensar i parlar

Dissabte 16 de març, de 18 a 21 h. [Formació]

Amb l’excusa d’una visita en grup a l’exposició Seduïts per l’Art: passat i present de la fotografia, que es programa en el CaixaForum de Barcelona durant els dies del PICS, reflexionarem conjuntament sobre el sentit dels treballs que s’exposen i sobre les relacions que s’estableixen entre les imatges d’alguns dels mestres de la història de l’art –com Gainsborough o Ingres–, la fotografia del segle XIX de Julia Margaret Cameron, Roger Fenton o Gustave Le Gray, i el treball de fotògrafs contemporanis com Rineke Dijkstra o Thomas Struth, autors que treballen en relació directa amb els llenguatges artístics del passat i de la tradició. En primer lloc, a l’exposició veurem les relacions i contaminacions que es produeixen entre els diferents llenguatges artístics de la història de l’art: en aquest cas entre la pintura i la fotografia.

 

Programa: No es tracta de fer una «visita comentada» de l’exposició, des d’una perspectiva de la història de l’art o la crítica de l’art, sinó oferir als participants en el seminari eines que facilitin trobar noves lectures i perspectives per entendre el conjunt de les imatges exposades: atès que qualsevol persona que estigui interessada en la fotografia i en la producció d’imatges ha d’aprendre a mirar les produccions artístiques amb atenció i actitud crítica. En un món ple d’imatges com l’actual, hem d’aprendre a veure la influència que per la nostra percepció tenen les categories socials, ideològiques i simbòliques de la tradició cultural occidental.

Atès que les imatges es produeixen a la nostra ment, encara que les veiem amb els nostres ulls, amb aquest breu seminari reflexionarem en grup per entendre com les categories apreses culturalment defineixen la nostra forma de veure i interpretar l’art i, per extensió, la realitat.

Material que ha de portar l’alumne Bloc de notes i llapis i/o tablet.

Metodologia Visitarem l’exposició de fotografia, prendrem notes, pensarem, compartirem idees, reflexionarem en grup, etcètera, per dialogar en un improvisat foto-fòrum.

A càrrec de Juan de Dios.

 

Preu: 19,53 € (3 hores)

Les inscripcions són presencials i es faran al centre cívic a partir del dilluns 18 de febrer de 2013.