10/03 Taula rodona: ELS ESTUDIS FOTOGRÀFICS: ENTRE LA INSTITUCIÓ I ELS EXTRARADIS

19 h. Taula rodona: ELS ESTUDIS FOTOGRÀFICS: ENTRE LA INSTITUCIÓ I ELS EXTRARADIS

Amb la participació de Robert Barrio, director acadèmic i professorde l’IEFC i Dolors Tàpies, professora del Grau de Belles Arts de la UB. I moderant la taula, Dèbora Martínez Sánchez una de les responsables de l’Espai Nag.

En els darrers anys estan sorgint espais alternatius, associacions o col·lectius al marge de les institucions, on es realitzen tallers que exploren i actualitzen les tècniques analògiques, moltes d’elles , poc conegudes. D’altra banda, es dona la curiosa situació que als centres i escoles de fotografia, tant públics com privats, s’està eliminant del temari tot allò relacionat amb els processos químics de revelat i positivat.

Tenint en compte que vivim en una societat tecnològica i virtual en la que la imatge, així com la paraula, s’ha assumit com una eina quotidiana que ens permet formes de relació, caldria fer una reflexió al voltant de com s’està ensenyant la fotografia al nostre país i qüestionar la fotografia actual com a mitjà artístic, d’expressió i de comunicació.

Algunes de les preguntes que ens podem fer són:

A què es deu el creixement de la curiositat vers el procés fotogràfic químic? Es tracta d’una moda o respon a un buit formatiu?

Les institucions, s’han tornat software-adictes? I l’aprenentatge, es centra, gaire bé en exclusivitat, en els programes d’edició?

Existeix un conflicte entre l’àmbit professional i artístic als plans d’estudi?

I des del grau de Belles Arts, com s’estableix l’ensenyament de la fotografia dins de la pràctica artística?

Com s’adapten les institucions als canvis a les noves formes d’entendre la fotografia?

Organitza: Associació fotogràfica espai NAG